Britanci testirali svoj dalekometni laserski top snage 50 kW

Laserska bi oružja mogla značajno promijeniti način borbe i troškove povezane s ispaljivanjem pojedinog hica. Britanija je u njihov razvoj uložila već 100 milijuna funti

Sandro Vrbanus subota, 12. studenog 2022. u 15:55

Nakon nedavno obavljenog njemačkog testa, sada je i Velika Britanija objavila kako je uspješno testirala svoje lasersko oružje nove generacije, Laser Directed Energy Weapon (LDEW). Ono se naziva DragonFire, izrađeno je u njihovoj zemlji, a za njega su zaslužne kompanije MBDA, Leonardo i QinetiQ. Testiranja su, kažu iz Ministarstva obrane, pokazala mogućnosti laserskog oružja na više različitih udaljenosti, kao i njegovu preciznost.

Korak bliže operativnoj upotrebi

Postignu li se svi ciljevi u pogledu dometa i snage lasera te preciznosti njegovog sustava za ciljanje i fokusiranje laserske zrake, ovakva oružja imaju potencijal ponuditi vojsci ubojito oružje, k tome relativno jeftino za korištenje.

Testiranje je provedeno na vojnom poligonu Porton Down na jugu Engleske. Iako su tehnički i operativni detalji vezani uz oružje DragonFire proglašeni vojnom tajnom, objavljena su dva zanimljiva podatka. Laser u ovom topu ima snagu reda veličine od čak 50 kW, uz mogućnost povećanja u budućnosti. Prilikom testiranja pogađao je mete udaljene i do 3,4 kilometra, čak i u uvjetima obilne kiše. Kad je riječ o samoj tehnologiji, navodi se da ovaj laser čvrstog stanja kombinira zrake u različitim fazama, kojih se u budućnosti može dodati i više, za veću snagu.

Predstavnici kompanija koje su izradile ovaj tehnološki napredni sustav kažu da je on već sada dovoljno precizan te da može pratiti metu u pokretu i na nju fokusirati svoju zraku. Rezultati testiranja bili su, prema njima, impresivni, a ovo oružje proglasili su najmoćnijim tog tipa u svijetu. Do sada je Ministarstvo obrane s tehničkim partnerima u ovaj projekt uložilo oko 100 milijuna funti.