Njemačke oružane snage testirale laserski top proizveden u njihovoj zemlji

Visokoenergetsko lasersko oružje nastalo je u njemačkim pogonima, a ovoga je ljeta uspješno testirano na Baltičkom moru, gdje je njime gađano u dronove na malenim udaljenostima

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. listopada 2022. u 14:15

Nakon SAD-a i Lockheed Martinovih laserskih oružja koja testiraju tamošnje oružane snage, i Njemačka se nedavno pohvalila sličnom tehnologijom vlastite izrade. Visokoenergetski laserski top nastao je u pogonima proizvođača oružja MBDA Deutschland i Rheinmetall Waffe Munition, a 30. je kolovoza ove godine prvi puta testiran na terenu.

Dogodilo se to na vježbi u Baltičkom moru. Laser je bio postavljen na njemačku fregatu Sachsen, odakle je uspješno "skidao" pokusne dronove s neba, na malenim udaljenostima. Laserska je tehnologija još u razvoju, no svi uključeni nadaju se da će ubuduće moći poslužiti i kao oružje kratkog dometa usmjereno protiv drugih brodova, kao i protiv rojeva dronova. Isti sustav kasnije bi mogao biti nadograđen, tj. mogao bit dobiti veću snagu, pa bi takav bio u stanju poslužiti i za uništavanje navođenih raketa te minobacačkih granata, kažu iz Rheinmetalla.

Uspjeh demo oružja

Tijekom testiranja, koje je uključivalo nekoliko realističnih borbenih scenarija, ispitani su i sustavi senzora i radara, kao i procedure korištenja samog oružja – od detektiranja mete do njezinog gađanja. Najavljeno je kako će testiranja biti nastavljena sve do sredine sljedeće godine, u novim scenarijima i s većim izazovima, kako bi se iz njih izrodili rezultati, koji će odrediti daljnji smjer razvoja potpuno operativnog laserskog oružja.

Proizvođači navode da su brojni dijelovi sustava razvijeni samo za potrebe ovog projekta te integrirani u ovom obliku prvi puta. Zbog toga, kao i zbog relativno kratkog vremena u kojem je sustav izrađen, kažu kako su vrlo zadovoljni s ostvarenim rezultatima.

Tehnički detalji i karakteristike ovog laserskog oružja nisu objavljeni. Međutim, iz Bundeswehra su objavili kratki video zapis obaranja jednog drona, nastao na ovoljetnom testiranju:

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi