Najveći europski sustav baterija priključen je na britansku električnu mrežu

Sustav baterija za stabilizaciju elektroenergetske mreže nudi kapacitet od čak 196 MWh, pa je u stanju napajati oko 300.000 kućanstava tijekom dva sata, bude li za time potrebe

Sandro Vrbanus srijeda, 23. studenog 2022. u 20:05

Britanska kompanija Harmony Energy ovoga je tjedna na tamošnju elektroenergetsku mrežu priključila svoj novi sustav baterija, koji je sada najveći takav operativni sustav na našem kontinentu. Smješten je u Pillswoodu, u blizini grada Hull u Istočnom Yorkshireu, a sastavljen je od Teslinih industrijskih dvosatnih baterijskih sustava Megapack.

Tesline baterije

Kao takav, ovaj kompleks ima kapacitet od 196 MWh u jednom ciklusu, što je dovoljno za dva sata napajanja oko 300.000 britanskih kućanstava. Kao i slični sustavi koji niču diljem svijeta, ovaj će poslužiti za stabilizaciju elektroenergetske mreže i olakšavanje njezinog prelaska na inherentno promjenjive, obnovljive izvore energije. Baterije su prigodno smještene u blizini velike trafostanice Creyke Beck, na koju se spaja i obližnja priobalna vjetroelektrana Dogger Bank. Ona je još u izradi, s planom da prva faza bude puštena u pogon u ljeto sljedeće godine. Kada bude završena, bit će to najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu.

U suradnji s novim baterijama, vjetroelektrana će postići maksimalnu efikasnost, proizvodeći energiju kada su uvjeti povoljni i pohranjujući je u baterije za razdoblja kada vjetrenjače ne rade ili ih treba isključiti. Projekt Pillswood ostvaren je u suradnji s Teslom. Iako je bilo planirano da u rad bude pušten u dvije faze, u prosincu ove te ožujku sljedeće godine, radovi su obavljeni ranije – tako da je ovoga mjeseca na mrežu priključen cijeli sustav.

Preuzimanje energije i njezin povratak u mrežu nadzirat će Teslin algoritam za trgovanje električnom energijom Autobidder. Harmony Energy planira tijekom sljedeće godine u pogon pustiti još pet sličnih projekata.