U Hrvatskoj je 2022. bila najtoplija godina otkako je mjerenja

Globalna klimatološka situacija u 2022. godini bila je izrazito loša. Osim Hrvatske, još 11 europskih zemalja zabilježilo je rekordno toplu godinu, imali smo najtoplije ljeto i oceane te najviše razine CO2

Sandro Vrbanus srijeda, 11. siječnja 2023. u 19:05

Europski centar za praćenje klimatoloških trendova, Copernicus Climate Change Service (C3S), objavio je svoje izvješće za 2022. godinu, pa ako vam katastrofalnih vijesti iz područja globalne klimatske krize nije do sada bilo dovoljno – čitajte dalje. Copernicus ističe da je u prošloj godini oboren niz neslavnih klimatoloških rekorda u Europi, uz nekoliko ekstremnih meteoroloških događaja, poput suša i poplava, koje su zahvatile šire regije.

Najtoplije ljeto

Nakon što je 2021. godine u Europi zabilježeno najtoplije ljeto otkako postoje podaci, 2022. godina nadmašila je taj rekord, zahvaljujući dugotrajnim toplinskim valovima na zapadu i sjeveru kontinenta. Gledano po mjesecima, devet je mjeseci 2022. godine bilo natprosječno toplo, a samo ožujak, travanj i rujan bili su ispod prosječnih temperatura za razdoblje 1991.-2020.

📷 Copernicus Climate Change Service/ECMWF
Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Hrvatska se našla u društvu onih 12 zemalja Europe, koje su 2022. godine zabilježile svoju najtopliju godinu još od 1950., kada su počela službena mjerenja. Mjesec s najvećim temperaturnim odstupanjem prošle godine u Hrvatskoj bio je prosinac, čak 3°C topliji od prosjeka.

Neuobičajeno visoke temperature i nedostatak oborina doveli su i do brojnih šumskih požara diljem Europe. Gledano globalno, prošla je godina bila peta najtoplija u povijesti, dok su prve četiri također one nedavne: 2016., 2020., 2019. te 2017.

📷 C3S/ECMWF
C3S/ECMWF

Najviše razine CO2 u 2 milijuna godina

C3S bilježi i daljnji porast emisija stakleničkih plinova u prošloj godini. Koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi porasla je za 2,1 ppm (dijelova na milijun), a metana za 12 ppb (dijelova na milijardu). Za oba ova plina dosegnute su rekordne vrijednosti, otkako postoje satelitska mjerenja tog tipa. Kad je riječ o drugim izvorima podataka, koncentracija ugljikovog dioksida najviša je u posljednjih 2 milijuna godina, a metana u 800.000 godina.

📷 C3S/CAMS/ECMWF/University of Bremen/SRON
C3S/CAMS/ECMWF/University of Bremen/SRON

Osim industrije i drugih ljudskih aktivnosti, štetnim emisijama prošle su se godine pridružili i šumski požari. Ukupne emisije na račun izgaranja vegetacije bile su najviše još od 2007. godine, s rekordnim 20-godišnjim razinama zabilježenima u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Sloveniji, što je dodatno i pogoršalo lokalnu kvalitetu zraka.

Polarne anomalije

Neuobičajeno visoke temperature zabilježene su tijekom prošle godine i na Zemljinim polovima. Na Antarktici je tako bilo izmjereno -17.7°C, najviša temperatura na stanici Vostok u proteklih 65 godina. Temperature na Grenlandu su bile najtoplije za rujan od najmanje 1979. godine. Rekordno niska razina leda zabilježena je na Antarktiku u drugoj polovici veljače.