Američki F-22 oborio još jedan "NLO", ovoga puta iznad Aljaske

U noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu lovac Ratnog zrakoplovstva SAD-a F-22 ostvario je svoju već drugu "zračnu pobjedu" u tjedan dana, oborivši nepoznatu letjelicu čudnog oblika

Sandro Vrbanus subota, 11. veljače 2023. u 11:42
📷 David Henry/Lockheed Martin
David Henry/Lockheed Martin

Američke službe otkrile su ovih dana još jedan nepoznati leteći objekt u svojem zračnom prostoru. Možda pretjerano oprezni i poučeni iskustvom nedavnog slučaja kineskog špijunskog balona, ovoga su puta reagirali na prvi signal da je objekt nepoznat i neobičan, pa su odmah poslali borbene zrakoplove kako bi ga presreli.

Hitno obaranje

Iz Pentagona kažu kako je objekt letio (zanimljivo, ovoga puta govore o letu, a ne o lebdenju, kao u slučaju balona) na visini od oko 12 kilometara, nedaleko sjeveroistočne obale Aljaske i kanadske granice. Izviđanje iz borbenog lovca pokazalo je kako u letjelici nema posade, pa je ubrzo donesena i odluka o njegovom hitnom obaranju, budući da se objekt nalazio iznad rijetko naseljenog područja, a mogao je predstavljati opasnost za komercijalnu avijaciju.

F-22 Raptor lansira raketu AIM-9X u sklopu vježbe 📷 US Air Force
F-22 Raptor lansira raketu AIM-9X u sklopu vježbe US Air Force

U misiju je još jednom bio poslan borbeni avion F-22 Raptor, podignuti iz zračne baze Elmendorf na Aljasci. Ponovno je korištena "pametna" raketa zrak-zrak kratkog dometa, AIM-9 Sidewinder, koja je bez problema otklonila prijetnju u obliku nepoznate letjelice. Ovo je, nakon prošlotjednog obaranja spomenutog balona nad Atlantikom, drugi službeni "air-to-air kill" za F-22 u povijesti tog aviona – i to u razmaku od samo tjedan dana.

Tic Tac NLO

Kad je riječ o oborenoj letjelici, ona je po pogotku pala na zaleđenu vodenu površinu i razbila se na tisuće komada. Pentagon je potvrdio kako je bila riječ o letjelici "veličine manjeg automobila", bez očitih manevarskih sposobnosti. No, ono što je vrlo intrigantno jest njezin prijavljeni oblik. Piloti su, naime, prijavili da je riječ o srebrno-sivom letećem objektu, u obliku "pilule", koji se kreće na nepredvidive i čudne načine.

Taj opis konzistentan je s pojmom "Tic Tac" neidentificiranog letećeg objekta, koji je vidljiv na jednoj od deklasificiranih snimki NLO-a otprije nekoliko godina. Nepoznate leteće objekte oblika pilule ili Tic Tac bombona američki piloti Ratnog zrakoplovstva i Ratne mornarice prijavljuju već godinama, ako ne i desetljećima.

Nove smjernice pilotima omogućavaju lakše prijavljivanje sličnih objekata bez stvaranja stigme oko opažanja, pa su oni samo prošle godine prijavili gotovo 250 slučajeva nepoznatih letjelica. Od toga, 6 ih je pripisano smeću koje je vjetar podigao uvis, za 26 se smatra da su bili komercijalni dronovi, a 163 ih je identificirano kao baloni ili slični predmeti. Time ostaje 171 i dalje nerazjašnjen slučaj, koji bi, s novim obaranjem "Tic Taca", možda mogli biti bliže nekom logičnom objašnjenju.