Amerikanci paljbom iz borbenog aviona srušili kineski špijunski balon

Kao što je bilo i očekivano, čim se našao na sigurnom iznad Atlantika, kineski balon pogođen je iz borbenog aviona, nakon čega je eksplodirao i pao u ocean

Sandro Vrbanus subota, 4. veljače 2023. u 22:14

U subotu u večernjim satima po našem vremenu, kineski špijunski balon, koji je posljednjih dana lebdio iznad kontinentalnog SAD-a, oboren je čim je došao iznad Atlantika. Ratno zrakoplovstvo poslalo je nekoliko zračnih tankera i lovaca u područje iznad oceana, nedaleko obale Sjeverne i Južne Karoline, a FAA je poslao NOTAM obavijest i privremeno zatvorio velik dio zračnog prostora na tom području, pa je odmah postalo jasno da se nešto bitno sprema.

Sve uživo u TV prijenosu

Bilo je to nešto prije 20 sati, da bi oko 20:40, po našem vremenu, i nedugo nakon što se balon odmaknuo od obale, bila pokrenuta i akcija, odobrena izravno od predsjednika Joea Bidena. Američke TV kuće, uvijek sklone spektaklima i prijenosima uživo, snimile su trenutak kada je balon eksplodirao, a u njegovoj blizini tada se nalazi lovac F-22 Raptor, podignut iz zračne baze Langley u Virginiji.

Prema tim snimkama, stručnjaci su procijenili da je avion ispalio raketu zrak-zrak kratkog dometa (AIM-9 Sidewinder) prema balonu, koja ga je pogodila ili, vjerojatnije, eksplodirala u njegovoj neposrednoj blizini te ga sasjekla na dijelove. Balon je odmah počeo padati prema oceanu s visine veće od 20 kilometara.

Za prikupljanje njegovih krhotina istodobno su bili angažirani brodovi Obalne straže i Ratne mornarice. Saga, dakle, još nije gotova, jer će sigurno mnoge zanimati i što je u opremi s balona pronađeno.

U nastavku donosimo nekoliko amaterskih i profesionalnih snimaka ovog događaja, zabilježenih s obale Južne Karoline.