IBM osmislio semafore kojima upravlja umjetna inteligencija

Američki Patentni ured odobrio je IBM-u patent za tehnologiju kojom bi se značajno povećao protok vozila i pješaka na raskrižjima kojima se promet regulira semaforima

Sandro Vrbanus subota, 19. svibnja 2018. u 06:30

Kad govorimo o utjecaju umjetne inteligencije na promet onda misli na onaj tip računalne "pameti" koja upravlja autonomnim vozilima i oslobađa ljude od potrebe da sjede za upravljačem. No, IBM je problemu sigurnosti i efikasnosti prometa pristupio s drugog gledišta, pa su osmislili umjetnu inteligenciju koja bi upravljala prometom koristeći postojeću infrastrukturu – semafore.

Za ovu su tehnologiju sada dobili i patent od američkog Patentnog ureda i mogu je nastaviti razvijati kao vlastitu i zaštićenu. U patentu se opisuje sustav koji podatke dobiva iz kamera smještenih na semaforima, te ga uz pomoć računala analizira. Algoritmi koji stoje iza analize tada izračunavaju optimalna vremena u kojima treba mijenjati signale na semaforima kako bi promet tekao optimalno po svakom pravcu, a u skladu sa zadanim mu ciljevima.

Kako bi se promet optimizirao u svakom trenutku računalni sustav će dobivati i podatke o vozilima, vremenskim prilikama, kao i podatke s drugih raskrižja, te će na temelju svega toga donositi odluke o regulaciji prometa. Sustav će moći razlikovati pješake koji se, na primjer, kreću sporije nego inače, grupe djece, ljude koji eventualno padnu na pola puta i slično – i moći će pritom adekvatno reagirati zaustavljajući promet iz nekog smjera kada zatreba.

Svako raskrižje i svaka prometna situacija su različiti – stoga ljudi mnogo bolje mogu regulirati promet od klasičnih semafora. Umjetna inteligencija trebala bi iskoristiti kognitivne prednosti čovjeka i uz postojeću tehnologiju pomoći da se promet odvija brže i sigurnije, smatraju u IBM-u.