Philipsov Momentum je prvi monitor na svijetu s VESA DisplayHDR 1000 standardom

Philipsov nedavno predstavljeni 43-inčni Momentum monitor postao je prvi monitor na svijetu koji zadovoljava značajke VESA DisplayHDR 1000 standarda

Stjepan Bilić četvrtak, 24. svibnja 2018. u 06:00

Philips je krajem travnja 2018. godine predstavio 43-inčni monitor iz nove serije Momentum. Radi se o monitoru kodne oznake 436M6VBPAB koji uz veliku dijagonalu zaslona donosi i veliku, 4K rezoluciju.

Ovaj monitor je posebno namijenjen igračima, ljubiteljima igraćih konzola. Momentum je već dobio nekoliko prestižnih nagrada za dizajn - Computex D&I Award 2017 koju dodjeljuje organizacija International Forum Design GmbH, te nagradu za produkt dizajn 2017. koju je dodijelio Red Dot.

Momentum nije dobio samo nagrade za dizajnerska rješenja, već i prestižne certifikate poput VESA-inog DisplayHDR 1000 certifikata koji kupcima jamči kako je monitor sposoban postići osvjetljenje od 1.000 nita. Zatim tu je i UHDA certifikat kojeg dodjeljuje industrijsko udruženje sastavljeno od vodećih filmskih studija, proizvođača, distributera sadržaja i tehnoloških kompanija. Certifikat dobivaju samo oni uređaji koji zadovoljavaju cijeli niz strogih kriterija u vezi s reprodukcijom slike od rezolucije preko HDR-a do preciznosti slike, skale boja i drugih parametara.

Da bi uopće dobio navedeni certifikat, Momentum je morao proći VESA-in DisplayHDR Test Pro, novi testni alat koji korisnicima omogućava provjeru sposobnosti prikaza monitora. Tijekom testiranja vrše se tri vršne svjetlosne provjere, dva testa kontrastnog mjerenja, testiranje boje za BT.709 i DCI-P3 spektra, test dubine bitova i ispitivanje performansi HDR-a. Kako navodi proizvođač, jedino je Momentum postigao maksimalne ocjene.

Iako na službenim internetskim stranicama tvrtke Philips stoji kako Momentum podržava 100% BT.709 i 97,6% DCI-P3 spektra, u marketinškim materijalima koji su nam stigli postotci su nešto manji – 99% za BT.709 i 90% za DCI-P3 spektar.

Detaljne specifikacije Philipsovog monitora za igraće konzole možete proučiti ovdje. Mi ćemo za kraj još samo navesti kako je Philipsov Momentum (436M6VBPAB) proglašen prvim monitorom na svijetu koji je službeno certificiran DisplayHDR™ 1000 oznakom koju je dodijelila organizacija VESA® (Video Electronics Standards Association).