Amerikanci zasjeli na vrh ljestvice najjačih superračunala

Najjače superračunalo na svijetu od sada više nije kinesko, već se nalazi u američkoj saveznoj državi Tennessee i naziva se Summit

Sandro Vrbanus utorak, 12. lipnja 2018. u 06:00

Najjače superračunalo na svijetu više nije kineski Sunway TaihuLight. Nakon dvije godine na vrhu ljestvice najmoćnijih superračunala na svijetu zamijenilo ga je američko superračunalo Summit. Ono se nalazi u znanstvenom laboratoriju Oak Ridge National Laboratory (ORNL) u saveznoj državi Tennessee, a za ovu instituciju razvili su ga stručnjaci IBM-a i Nvidije.

Za razliku od dosadašnjeg kineskog predstavnika, koji se dičio s nešto više od 95 petaflopsa (1015 računskih operacija s pomičnim zarezom u sekundi), Summit bilježi procesorsku snagu od čak 200 petaflopsa – dakle više nego dvostruko od dosadašnjeg svjetskog rekordera. Istovremeno ovo je računalo čak oko osam puta snažnije od dosadašnjeg najmoćnijeg sustava instaliranog u Americi, Titana, koji se također nalazi u ORNL-u. Zanimljivo, uz toliko veću računalnu snagu potrošnja energije Summita je tek oko 50% veća nego kod Titana.

Osim bioloških, Summit će se baviti i istraživanjima iz područja astrofizike, naprednih materijala i pohrane energije

Summit se sastoji od 4.608 servera, svaki s dva 22-jezgrena procesora IBM Power9, te s 27 tisuća Nvidijinih GPU-ova Tesla V100. Izrada ovog ogromnog superračunala koštala 200 milijuna dolara, a osnovna će mu namjena biti rad s umjetnom inteligencijom, čemu je arhitektura cijelog sustava u potpunosti prilagođena. Jedan od prvih zadataka Summita trebala bi biti velika analiza medicinskih dokumenata i fotografija na temelju kojih će se pokušati pronaći međuovisnost gena i pojave raka kod pacijenata, a planira se slična studija koja bi trebala povezati genetiku s podložnošću ljudi raznim ovisnostima.

Stručnjaci smatraju kako je, nakon postizanja 200 petaflopsa, sljedeći cilj izraditi računalo sposobno za izvesti čak 1.000 petaflopsa, odnosno jedan eksaflop, odnosno 1018 računskih operacija u sekundi. Najizgledniji kandidati za sastavljanje takvog superračunala su, dakako, Kina i SAD. Sudeći prema dosadašnjem napretku prvo računalo s jednim eksaflopom procesorske snage moglo bi biti pušteno u pogon između 2021. i 2023. godine.