Jaguar E-Type na Rimčev pogon kreće u proizvodnju

Klasični sportski automobil iz 60-ih godina prošlog stoljeća dobit će novu seriju na potpuno električni pogon

Sandro Vrbanus petak, 24. kolovoza 2018. u 13:41

U Jaguaru, tradicionalnom engleskom proizvođaču automobila, prošle su godine predstavili reinkarnaciju svojeg legendarnog sportskog E-Type Roadstera u konceptu nazvanom E-Type Zero. Tada je u javnost dospjela i informacija kako je na razvoju baterija i električnog pogona za ovaj automobil sudjelovala i hrvatska kompanija Rimac Automobili, a električni E-Type ponovno je došao u središte pozornosti kada je bio službeni automobil mladenaca na ovogodišnjem britanskom kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

 

The electric Jaguar E-Type from the royal wedding was engineered with Rimac: http://roadand.tk/7uEAtNS

Posted by Road & Track Magazine on Tuesday, May 22, 2018

Sada, pak, iz Jaguara nakon velikog interesa javnosti potvrđuju kako će reinkarnacija E-Typea iz 1960-ih godina ponovno na ceste. Naime, kompanija je odlučila izraditi jednu seriju električnog E-Typea, koristeći mnogobrojne dijelove vozila iz 60-ih godina, uz zadržavanje klasičnog vanjskog izgleda i interijera, ali s velikim promjenama ispod haube.

Jaguar je iz ovog sportskog kabrioleta izvadio izvorni motor i zamijenio ga baterijskim setom identičnih dimenzija i slične mase, kapaciteta 40 kWh. Na mjesto nekadašnje mjenjačke kutije postavljeni su elektromotor i sklop za prijenos snage. U konačnici je novi električni pogonski sklop s baterijama ispao 46 kilograma lakši od izvornoga.

Automobili će biti sklapani u Jaguarovoj tvornici Classic Works u engleskom Coventryju. Osim pogona, novi E-Type u 21. stoljeće će zakoračiti i LED svjetlima, infotainment zaslonom osjetljivim na dodir, te ponešto moderniziranim vozačkim sučeljem. Doseg s jednim punjenjem baterija trebao bi mu biti nešto preko 270 kilometara. Motor snage 295 KS trebao bi mu omogućiti najvišu brzinu od oko 240 km/h.

Osim što će proizvoditi sasvim nova vozila ove vrste, Jaguar će i postojećim vlasnicima E-Typea nuditi konverziju na električni pogon. Cijena novog modela još nije objavljena, ali se smatra kako bi trebala biti od 300 do 350 tisuća funti (2,5 do 2,9 milijuna kuna). Prve isporuke očekuju se tijekom 2020. godine.