Izgubljeno-nađeno-izgubljeno: priča o NASA-inom satelitu IMAGE

NASA je 2000. godine lansirala satelit za istraživanje Zemljine magnetosfere, s njime izgubila kontakt 2005., ponovno ga uspostavila nedavno, pa ga ponovno izgubila

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. rujna 2018. u 07:00

25. ožujka 2000. godine NASA je lansirala svoj  satelit IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), zadužen za snimanje Zemljine magnetosfere i istraživanje pojava polarne svjetlosti. IMAGE je od tada u polarnoj orbiti oko Zemlje gotovo šest godina nesmetano radio, snimao Zemlju i obavljao druge znanstvene zadatke, da bi se 18. prosinca 2005. iznenada prestao javljati kontroli misije.

Unatoč svim pokušajima NASA-inih stručnjaka da promijene antene, resetiraju računala, kontakt sa satelitom nije mogao biti uspostavljen, pa je u siječnju 2006. godine misija proglašena završenom, a agencija je napustila pokušaje oživljavanja očigledno "mrtvog" satelita bez napajanja i mogućnosti kontakta.

Međutim, početkom ove godine kanadski je astronom amater Scott Tilley slučajno zabilježio signal s IMAGE-a. O tome je obavijestio NASA-u, a oni su uz pomoć njegovih podataka i svojeg sustava za kontrolu svemirskih misija Deep Space Network uspjeli uspostaviti kontakt s davno izgubljenim satelitom.

Signal sa satelita bio je vrlo slab a računala nisu slijedila većinu naredbi koje su im stručnjaci sa Zemlje zadavali, poput prebacivanja komunikacije na drugi sustav antena. Kontakt s IMAGE-om bio je nestabilan, isprekidan, da bi nedavno ponovno bio sasvim prekinut. Satelit je, očito značajno pokvaren ili oštećen, s vremena na vrijeme slao jači signal, no ta kratka razdoblja nisu bila dovoljna da se identificira kvar.

Trenutačno IMAGE ponovno ima status izgubljenog satelita, a NASA i dalje pokušava s njime kontaktirati "na slijepo", ne znajući primaju li njegove antene signale sa Zemlje. Za sada – bez uspjeha.

Zanimljiva "404" poruka na službenoj stranici misije IMAGE
Zanimljiva "404" poruka na službenoj stranici misije IMAGE