Japanci eksperimentiraju s tehnologijom za svemirska dizala

Koncept koji je preko desetljeća u pripremi napokon bi ovoga mjeseca trebao ući u eksperimentalnu fazu

Sandro Vrbanus utorak, 4. rujna 2018. u 06:00

Tim znanstvenika sa sveučilišta Shizuoka realizirat će prvi eksperiment u stvarnim svemirskim uvjetima, koji bi trebao biti uvod u izradu tehnologije za svemirska dizala. Sljedećeg će tjedna, tako, na Međunarodnu svemirsku postaju lansirati dva malena "cube" satelita povezana 10 metara dugom čeličnom sajlom. Ovi će sateliti potom biti ispušteni s ISS-a, a među njima će potom po spomenutoj sajli na vlastiti pogon putovati maleni eksperimentalni "lift". Sve će biti zabilježeno i kamerama.

Ovaj eksperiment neće biti prvi u kojem se dugačka sajla ili nit razapinje između dvaju satelita u orbiti, ali će po prvi puta omogućiti putovanje "tereta" po njoj. Ovaj korak je ključan u ispitivanju tehnologije koja bi jednoga dana omogućila izradu svemirskih dizala.

Japanska kompanija Obayashi Corporation, koja sudjeluje u ovom projektu, i sama razvija koncept svemirskog dizala. Prema njihovom, gotovo znanstvenofantastičnom, planu u geostacionarnu bi orbitu do 30 putnika trebalo biti moguće prevesti posebnim kapsulama dužine 18 i promjera 7,2 metra.

Ovakve bi kapsule na električni pogon po sajli trebale dostizati brzinu od 200 km/h, što bi značilo da će do cilja udaljenog 36 tisuća kilometara putnici svemirskim liftom u najboljem slučaju putovati oko tjedan dana.

Japanski mediji oko projekta su optimistični, ali naglašavaju kako je ključni faktor razvoj čvrste sajle koja bi mogla nositi prvo svoju težinu, a potom i teretne i putničke kapsule. Jedan od kandidata za materijal su i ugljikove nanocjevčice, o čijem smo napretku u tehnologiji ne tako davno pisali.