Električni leteći taksi Volocopter se širi na Singapur

Njemačka tvrtka koja razvija autonomni, električni leteći taksi i prateću infrastrukturu najavila je otvaranje ureda u Singapuru gdje planiraju nastavak razvoja, a zatim testiranje i komercijalizaciju

Marko Guzina nedjelja, 21. listopada 2018. u 06:30

Tvrtka Volocopter, njemački startup usmjeren na razvoj i implementaciju autonomnih električnih letećih taksija svakako je među uvjerljivijim igračima u ovom novom tržišnom segmentu. Tvrtka je do sada svoj koncept s 18 rotora testirala u Njemačkoj zatim u Dubaiu, a ne tako davno i u SAD. Svoj rast ova tvrtka nastavlja u Singapuru gdje će uskoro otvoriti ured da bi pokusni letovi tamo počeli u drugoj polovici 2019. godine.

Iako smo o njihovoj letjelici već pisali, podsjetimo da je Volocopter leteći taksi zamišljen kao autonomno prometalo koje može ponijeti dvoje ljudi na udaljenost nešto manju od 30 kilometara. Proizvođač napominje kako je njihov proizvod dovoljno tih da na visini od stotinu metara bude nečujan za ljude na tlu.

U Singaputu tvrtka Volocopter planira blisko surađivati s lokalnim vlastima, ali i investitorima u nekretnine s obzirom da će njihove Skyport stanice trebati odgovarajuće lokacije
U Singaputu tvrtka Volocopter planira blisko surađivati s lokalnim vlastima, ali i investitorima u nekretnine s obzirom da će njihove Skyport stanice trebati odgovarajuće lokacije

Tvrtka Volocopter uz razvoj letjelice ima velike planove za prateću infrastukturu koje bi trebala biti okosnica uspješne implementacije projekta. Naime, u Volocopteru su zamislili postaje za slijetanje i poletanje nazvane Skyport gdje bi putnici mogli kretati na svoje vožnje i s njih se vraćati. Istovremeno, Skyport bi bile tehničke baze gdje bi se Volocopter letjelice održavale, a baterije mijenjale i punile.

Na novoj lokaciji u Singapuru iz Volocoptera najavljuju osnivanje lokalnog dizajnerskog i razvojnog tima te blisku suradnju s tamošnjim investitorima u nekretnine te tvrtkama fokusiranim na mobilnost kako bi čim prije doba letećih taksija približili stvarnosti. Ništa manje značajna neće biti niti suradnja s lokalnim vlastima, posebice tamošnjom agencijom za zrakoplovstvo.

"Spremamo se početi implementirati prve fiksne linije u gradovima", govori Florian Reuter, izvršni direktor tvrtke Volocopter. Uz Singapur kao lokalnog partnera, a znamo da je taj grad napredan kada je riječ o tehnologijama i urbanom razvoju, ovaj cilj bi trebao biti sve bliže ostvarenju.