NASA resetirala Hubble i popravila ga serijom manevara

Svemirski teleskop Hubble trebao bi se uskoro vratiti svojim primarnim znanstvenim zadacima nakon što je oko dva tjedna proveo u "safe modeu" zbog manjeg kvara

Sandro Vrbanus utorak, 23. listopada 2018. u 14:41

Prije dva tjedna izvještavali smo o tome kako je NASA-in svemirski teleskop Hubble zapao u probleme sa sustavom navigacije, te da je zbog toga cijeli uređaj stavljen u "safe mode" dok se problemi ne otklone. Kao i kod običnih računala, jednom kada se u sigurnom načinu rada problemi otklone, uređaj je potrebno nekada i više puta resetirati da bi se sve vratilo u normalu – pa su tako i NASA-ini stručnjaci učinili.

A jeste li ga probali uključiti pa isključiti?

Kako je na njihovim stranicama sinoć objavljeno, Hubbleovi žiroskopi (ili giroskopi, da se neki ne uvrijede), davali su pogrešna očitanja brzine okretanja teleskopa što je ugrožavalo njegov normalan rad. Stručnjaci iz kontrole ove misije 16. listopada započeli su s nizom resetiranja, tj. gašenja i paljenja žiroskopa (koji se inače nalaze u cilindrima s tekućinom i vrte se pri 19.200 okretaja u minuti).

Cilj paljenja i gašenja, te prelaska iz više u manje osjetljivi način rada, bio je poništiti eventualne softverske probleme koji su se mogle pojaviti u nekoj od procedura za uključivanje uređaja, no to nije pomoglo riješiti problem krivog očitanja. Stoga je NASA-ina ekipa 18. listopada započela s nizom manevara u kojima su cijeli Hubble okretali u raznim pravcima, ne bi li tako "prodrmali" žiroskope i uklonili smetnje koje su se mogle pojaviti u tekućini oko njih, ili ih vratili u ravnotežu.

I taj je posljednji pristup urodio plodom, pa od petka sustavi Hubblea daju točna i stabilna očitanja pozicije i rotacije. Timovi će sada odraditi još nekoliko testiranja i potom planiraju Hubble predati u ruke znanstvenicima za daljnja snimanja dubokog svemira.