Svemirski teleskop Hubble u "Safe Modeu"

Ne, nisu Windowsi zakazali i izbrisali podatke s Hubblea nakon nadogradnje. Na svemirskom teleskopu pokvario se sustav žiroskopa

Sandro Vrbanus srijeda, 10. listopada 2018. u 10:56

NASA je proteklog petka izvijestila kako je njihov svemirski teleskop Hubble iznenada ušao u "Safe Mode" način rada. Naime, na ovom su se satelitu pojavili problemi s ugrađenim žiroskopima koji mu služe za navigaciju, pa su iz NASA-inog kontrolnog centra odlučili pokrenuti stanje oporavka, tj. staviti Hubble u stabilnu putanju i stanje mirovanja dok se ne riješe problemi sa žiroskopskim sustavom.

Hubble ima višestruke redundantne sustave ugrađene prilikom njegove izrade krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. U orbiti se nalazi već gotovo 28 i pol godina, a za navigaciju može koristiti bilo koji od svojih šest žiroskopa. Za vrijeme normalnog rada obično su aktivna tri, no u posebnim situacijama, i ako svi drugi zakažu, Hubble sasvim normalno može raditi i samo s jednim ispravnim žiroskopom.

Žiroskop koji se pokvario posljednjih je godinu dana pokazivao znakove "kraja života", a još dva istog tipa na Hubbleu su već ranije bila otkazala. Tri preostala funkcionalna uređaja nadograđeni su 2009. godine i očekuje se da imaju dulji životni vijek od ovih sada pokvarenih.

Stoga iz NASA-e poručuju da nema mjesta za zabrinutost, te da će znanstvena promatranja putem ovog svemirskog teleskopa biti nastavljena uskoro.