TOP500: Dva najbrža superračunala na svijetu su iz SAD-a

TOP500 objavio je novu ljestvicu najsnažnijih superračunala na svijetu – prva dva mjesta zauzimaju američka superračunala – Summit i Sierra

Stjepan Bilić četvrtak, 15. studenog 2018. u 06:00

Po već ustaljenoj praksi, dvaput godišnje, u lipnju i studenom TOP500 osvježava popis 500 najboljih superračunala na svijetu. Bez iznimke, i ovaj put ažurirana je ljestvica superračunala na čijem se čelnom mjestu i dalje nalazi američko superračunalo Summit.

Podsjetimo, Summit je na prvo mjesto ljestvice zasjeo u lipnju ove godine svrgnuvši s trona kinesko superračunalo Sunway TaihuLight koje se na njemu nalazilo od lipnja 2016. godine. Od tada Summit suvereno vlada prvim mjestom ljestvice koje će kako se čini još neko vrijeme ostati nedostižno kineskim superračunalima.

Naime, Summit je uspio poboljšati svoj HPL rezultat (High Performance Linpack) koji sada umjesto 122,3 iznosi 143,5 petaflopsa. Drugo mjesto ljestvice zauzelo je također američko superačunalo naziva Sierra koje je također poboljšalo svoj raniji HPL rezultat sa 71,6 na 94,6 petaflopsa. Napomenimo kako iza oba superračunala stoji IBM.

Summit i Sierra se temelje na IBM-ovim procesorima Power9 i Nvidijinim grafičkim karticama V100. Zahvaljujući snazi i rezultatima američkih superračunala Summit i Sierra, kinesko superračunalo Sunway TaihuLight sada je na trećem mjestu ljestvice TOP500. No, zaostaje vrlo malo – njegov HPL rezultat od 93 petaflopsa je bio za „tek“ jedan petaflops lošiji od Sierrinog.

Dok je promjena u hardvera bilo, u softverskim platformama nije. Otkako su superračunala sa Windowsima u studenom 2014. godine „izletjela“ s ljestvice TOP500 više se nisu ni vratila, isto vrijedi i za superračunala s UNIX-om kojih na popisu nema od studenog 2017. godine tako da i krajem 2018. godine svih TOP500 superračunala i dalje vrti - Linux.

Među prvih deset superračunala na svijetu u studenom 2018. godine nalazi se pet američkih (1., 2., 6., 9. i 10.), dva kineska (3. i 4.), te po jedno švicarsko (5.), japansko (7.) i njemačko (8.) superračunalo. Inače, na ljestvici TOP500 trenutno se nalazi 227 kineskih te 109 američkih superračunala.

Popis prvih deset superračunala na svijetu možete vidjeti u prilogu, a cijelu listu TOP500 superračunala možete pogledati ovdje. Radi lakšeg snalaženja preporučamo vam preuzimanje liste u obliku xls datoteke.