Kineska tvrtka Gionee klizi prema bankrotu

Kineski proizvođač pametnih telefona Gionee nalazi se pred bankrotom zbog velikih dugova za koje je dijelom kriv i sam čelnik tvrtke Liu Lirong koji je sredstva tvrtke trošio u kineskim kockarnicama

Matija Pavlić četvrtak, 29. studenog 2018. u 06:00

Kineski proizvođač mobilnih uređaja Gionee polako klizi prema bankrotu zbog velikih dugova prema financijskim institucijama, dobavljačima te agencijama za oglašavanje i marketing.

Ukupni dugovi tvrtke sada iznose oko 2,45 milijardi američkih dolara, čemu je u određenoj mjeri doprinio i čelnik tvrtke Liu Lirong, inače strastveni kockar koji je sredstva tvrtke trošio u kineskim kockarnicama.

Partneri koju su surađivali s tvrtkom potpuno su izgubili povjerenje u nju kada se doznalo da Liu Lirong mjesečno troši i do 30 milijuna američkih dolara iz sredstava same tvrtke za svoje privatne troškove, dok je sam Liu Lirong u svoju obranu ustvrdio kako su mu sredstva tvrtke jedini prihod pa je za očekivati da će "neke svoje javne aktivnosti" financirati iz budžeta tvrtke.

Postoje različiti izračuni koliko je Liu Lirong potrošio za svoj ranije spomenuti porok te neke druge troškove nevezane za poslovanje tvrtke, neki izvori spominju iznos od oko 1,4 milijardi američkih dolara za kockarske dugove te oko 865 milijuna američkih dolara za ostale troškove nevezane za poslovanje tvrtke.

Unatoč svim ovim problemima tvrtka zasad nastavlja prodavati svoje uređaje te i dalje za njih nudi standardnu garanciju.