Huawei kaznio dvojicu zaposlenika zbog novogodišnjeg tvita poslanog s iPhonea

Nova godina za dvojicu Huaweijevih zaposlenika nije dobro započela – zbog tvita s iPhonea zaradili su degradaciju radnih mjesta i smanjenje plaće, a šef marketinga i zamrzavanje plaće na godinu dana

Stjepan Bilić nedjelja, 6. siječnja 2019. u 08:00

Dvojica zaposlenika kineske tvrtke Huawei umalo su dobila otkaz zbog novogodišnjeg tvita. Razlog? Proceduralna neusklađenost i loš nadzor nad upravljanjem, tako barem stoji u internom memorandumu koji je unatoč oznaci „interno“ ipak procurio u kineske medije, a potom i u sve ostale, uključujući i Reuters.

Huawei kao i svaka druga tvrtka u svijetu ima profile na različitim društvenim mrežama kako bi što brže svojim pratiteljima objavio što su novoga osmislili i što će novoga izbaciti na tržište. Pored toga, s vremena na vrijeme kada je neki bitniji događaj u tijeku, pošalju i pokoju čestitku, kao što je bio i slučaj u nedavnoj novogodišnjoj noći.

Huawei je putem službenog profila na Twitteru poželio svojim pratiteljima sve najbolje u 2019. i otkrio svoju novogodišnju odluku – dati svojim korisnicima više razloga da se spoje s onima koji su im dragi. Time, su jednim udarcem ubili dvije muhe – čestitali Novu godinu i suptilno najavili kako će ove, 2019. godine na tržište plasirati 5G mobitel.

I sve bi bilo u redu da u podnožju tvita "Happy #2019" nije stajala izdajnička oznaka – via Twitter for iPhone. Iako ni jedan od dvojice Huaweijevih zaposlenika nije osobno odaslao tvit, već vanjska tvrtka Sapient koja upravlja njihovim računima na društvenim mrežama, ipak su naposljetku pali kao kolateralne žrtve iz gore navedenog razloga. Na ovo dodajmo još kako i Uprava smatra da je tim incidentom nanesena i šteta ugledu brenda tvrtke.

U memorandumu je navedeno kako je Sapiet u novogodišnjoj noći imao problema s računalima, navodno im nije radio VPN, pa su stoga za slanje novogodišnje čestitke upotrijebili iPhone u kojemu se nalazila SIM kartica na kojoj je bio omogućen roaming, pa samim time i korištenje Twittera.

Iako je vrlo brzo sporni tvit nestao s Huaweijevog službenog profila, ovaj propust nije prošao nezapaženo. Skoro odmah po objavi isti je retvitan 14 puta i lajkan 69 puta. No, da bude gore zapazio ga je i Marques Brownlee, aka MKBHD koji ga je također objavio na vlastitom Twitter profilu odakle je ponovno retvitan skoro sedam, komentiran više od tisuću i lajkan 48 tisuća puta.

Kada se uzme u obzir kakve se kazne znaju određivati u Kini, dobro su i prošli. Dvojica zaposlenika zaradili su „tek“ degradaciju na radnom mjestu i smanjenje plaće za 5.000 juana što bi bilo oko isto toliko tisuća kuna ili nešto više od 600 eura. Jedan od njih koji je ujedno i šef digitalnog marketinga osvojio je i novogodišnji bonus - zamrzavanje plaće u idućih 12 mjeseci.

Reuters navodi kako su iz Huaweija odbili dati bilo kakav komentar na ovu temu.