Električni automobili su jako zimogrozni, kaže studija AAA

Američka automobilska organizacija AAA istražila je koliko kapaciteta baterije električnih automobila izgube na niskim temperaturama

Sandro Vrbanus subota, 9. veljače 2019. u 07:00

O problemu gubitka kapaciteta baterija električnih automobila tijekom hladnijih, zimskih mjeseci do sada se ponešto moglo pročitati ili čuti od vlasnika električnih automobila. Nedavno smo se s činjenicom manjeg "zimskog" kapaciteta i sami susreli testirajući u siječnju Nissan Leaf, a sada se možemo uvjeriti kako ništa drugačije nije ni kod ostalih električnih automobila pogonjenih baterijama. Štoviše, kod nekih popularnih modela autonomija značajno više pada u hladnijim danima.

Američka automobilska organizacija (American Automobile Association ili AAA), objavila je studiju koja se bavi upravo ovim problemom. Kao baza istraživanja uzet je kapacitet baterija pri 24°C, a za usporedbu testiranja su rađena pri vanjskim temperaturama od -6°C i 32°C.

Mjerenja su pokazala kako automobili u prosjeku na hladnijoj vanjskoj temperaturi gube 12% dosega, a pri vrućinama oko 4%. No, kada se u njima koriste sustavi grijanja ili hlađenja (kako bi putnicima bilo ugodnije), pri hladnijim uvjetima pad dosega iz baterija je čak 41%, a pri vrućini 17%.

Pad autonomije s grijanjem i hlađenjem (plavo) i bez njega (crveno)
Pad autonomije s grijanjem i hlađenjem (plavo) i bez njega (crveno)

Kako ni -6°C niti 32°C ne možemo smatrati ekstremnim temperaturama, već onima uobičajenima u našim krajevima, rezultate ovog istraživanja svakako treba imati na umu kod kupovine vozila na električni pogon. Za očekivati je da će kod ekstremnijih temperatura pad dosega s jednim punjenjem baterije biti još značajniji.

No, nekima to kao da ne smeta. Podsjetimo, u jednoj od najhladnijih europskih zemalja, Norveškoj, električni automobili već nekoliko godina postižu rekordne prodajne rezultate. Čak im je i prvi općenito najprodavaniji automobil prošle godine bio – električni.

Cijelu studiju AAA možete pročitati u nastavku.