Philips 252B9, štedljivi 25" monitor

Philips 252B9 novi je tvrtkin monitor koji se odlikuje FHD rezolucijom i senzorom koji nakon udaljavanja korisnika od radnog mjesta smanjuje osvjetljenost zaslona, a i potrošnju do 80%

Stjepan Bilić srijeda, 20. ožujka 2019. u 06:00

Philips će krajem ovog mjeseca (ožujak 2019.) pustiti u prodaju novi monitor iz svoje „B“ linije. Riječ je o 25“ monitoru naziva 252B9 koji se odlikuje FHD zaslonom i nekim pametnim značajkama koje u konačnici smanjuju potrošnju električne energije.

Philips 252B9 ima ravni, IPS zaslon omjera stranica 16:10. Razlučivost zaslona je 1.920 x 1.200 točaka. Zaslon se odlikuje još i gustoćom prikaza od 91 ppi, brzinom osvježavanja od 60 Hz te brzinom odziva od 5 ms. Osvjetljenje kod ovog modela je 300 nita, a kontrast 1.000:1. Kako je riječ o IPS panelu, vidljivi kutovi iznose 178 stupnjeva (horizontalno i vertikalno). Monitor može prikazati do 16,7 milijuna boja, a pokriva 90% NTSC i 107,5% sRGB spektra.

Kako bi smanjio zamaranje očiju korisnika tijekom dugotrajnog rada, Philips je monitor opremio s EasyRead, Flicker-Free i Low Blue Mode značajkama. Kad već spominjemo smanjenje, navedimo i PowerSensor, senzor koji pomoću bezopasnih infracrvenih signala detektira nalazi li se korisnik još uvijek ispred monitora ili ne. U slučaju da se korisnik udaljio s radnog mjesta Philips 252B9 sam će smanjiti osvjetljenje zaslona kako bi smanjio potrošnju električne energije.

Također po povratku korisnika, automatski će i vratiti osvjetljenje na prijašnju jačinu.Philips navodi kako PowerSensor može smanjiti potrošnju i do 80%, ali i za nepoznato vrijeme produžiti vijek trajanja monitora. Za korisnike koji ne žele da im monitor u vrijeme nekorištenja ne troši ni minimalnih 0,5 W Philips je dodao i takozvani Zero switch, prekidač koji u potpunosti prekida dovod struje.

Što se konektora tiče, Philips je ugradio po jedan VGA, DVI-D, DisplayPort i HDMI port. Tu je i USB (3.1) hub s četiri porta od čega se jedan može koristiti za brzo punjenje baterija na mobilnim uređajima. Da rad ne bi bio previše monoton, Philips je dodao i stereo zvučnike (2 x 2 W) te 3,5-milimetarske audio portove. Monitor ima ergonomsko postolje (SmartErgoBase) koje se može podešavati po visini (do 150 milimetara), zakretati u lijevu i desnu stranu te postaviti u okomit, Pivot položaj.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Monitor na tržište stiže krajem ovog mjeseca po preporučenoj cijeni od 229 funti, što je oko 270 eura.