BeQuiet! Pure Rock & Shadow Rock LP - Tihe stijene

BeQuiet! poznata je njemačka tvrtka i proizvođač procesorskih hladnjaka, napajanja, kućišta za računala i ventilatora. Domaća je tvrtka Links upravo postala njihov distributer pa je to bio povod za test dva zanimljiva modela – Pure Rock i Shadow Rock LP

Krešimir Matanović četvrtak, 28. ožujka 2019. u 06:00
Specifikacije - BeQuiet! Pure Rock
Podržani socketi Intel LGA20xx/115x/1366/775; AMD AMx/FMx
Ventilatori 1 × 120 mm Silent Wing 2 (do 1.500 rpm)
Dimenzije 87,5 × 121 × 155 mm
Masa 660 g
Dodatna oprema -
Specifikacije - BeQuiet! Shadow Rock LP
Podržani socketi Intel LGA20xx/115x/1366/775; AMD AMx/FMx
Ventilatori 1 × 120 mm Silent Wings 2 (do 1.500 rpm)
Dimenzije 134 × 122 × 75 mm
Masa 390 g
Dodatna oprema -

BeQuiet! poznata je njemačka tvrtka i proizvođač procesorskih hladnjaka, napajanja, kućišta za računala i ventilatora. Domaća je tvrtka Links upravo postala njihov distributer pa je to bio povod za test dva zanimljiva modela – Pure Rock i Shadow Rock LP

Pure Rock klasični je tower hladnjak koji slijedi prokušani dizajn bakrene baze, toplovodnih cijevi i u visinu posloženih horizontalno orijentiranih tankih aluminijskih limova. Hladnjak je dimenzija 155 x 121 x 87.5 milimetara (visina x širina x dubina) pa je kompatibilan s većinom ATX kućišta na tržištu. Masa mu je solidnih 660 grama pa s jednim 120-milimetarskim ventilatorom ima TDP hlađenja od 150 W. To znači da bi trebao uspješno hladiti i overklokirane procesore standardnog TDP-a između 65 i 95 W.

Ideja iza Pure Rocka bila je ponuditi kupcima klasični tower hladnjak po prihvatljivoj cijeni, pa je stoga on i relativno jednostavan. Premium hladnjaci lako se prepoznaju po kompletno poniklanoj strukturi, no Pure Rock ima poniklanu samo bakrenu bazu. Četiri bakrene toplovodne cijevi svaka su promjera šest milimetara, i prolaze kroz aluminijske limove koji su svijanjem spojeni međusobno. Na vrhu su toplovodne cijevi kamuflirane aluminijskim čepovima, a limovi međusobno povezani vijcima.

Pure Rock kompatibilan je s većinom desktop socketa današnjice, i samo izostaje TR4 podrška. Instalacija je relativno jednostavna, i jednom kada složimo nosač na matičnoj ploči, sve što preostaje jest aluminijsku gredu postaviti na vrh baze hladnjaka i vijcima ju pričvrstiti za nosač. Na hladnjak tada ugrađujemo i 120-milimetarski ventilator Pure Wings 2, koji ima maksimalnu brzinu vrtnje 1.500 okretaja u jednoj minuti, te prema navodima proizvođača, proizvodi buku od 26.8 dBA. Mi smo izmjerili buku od oko 46 dB, što je zadovoljavajuće tiho. Ventilator ima statički pritisak od 1.25 mm/H2O i protočnost zraka od 87 metara kubnih u satu. I premda se na ovaj hladnjak može ugraditi još jedan ventilator u push-pull konfiguraciju, u pakiranju nema nosača za njega.

LP za low profile

Drugi testirani hladnjak je Shadow Rock LP koji ima konstrukciju niskog profila, namijenjen je ugradnji u Mini ATX ili micro-ITX kućišta, a podržava sve sockete kao i Pure Rock. Dimenzije hladnjaka su 75,4 x 122 x 134 milimetra s ventilatorom (visina x širina x dubina), a masa je 395 grama. Prema vrijednosti visine vidi se koliko je kompaktan i da će bez problema stati i u najmanja kućišta, no zbog toga smo imali problema s višim memorijskim modulima i VRM hladnjacima te njihovim plastičnim pokrovima.

Hladnjak se sastoji od poniklane bakrene baze kroz koju prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi promjera šest milimetara. Vanjske cijevi su kraće te prolaze samo kroz gornji dio konstrukcije aluminijskih listova, a unutarnje cijevi su duže, te osim kroz gornji dio, prolaze i kroz manji srednji dio koji je također sastavljen od tankih aluminijskih limova. Tako se povećalo ukupnu disipacijsku površinu pa hladnjak (s ventilatorom) ima TDP od 130 W, što je samo 20 W manje nego kod puno većeg Pure Rocka.

Iako za Pure Rock možemo reći da je relativno jednostavan za instalaciju, to ne vrijedi i za Shadow Rock LP. Zbog niskog profila problematično je postaviti vijke u aluminijsku gredu, i tu bismo više voljeli vidjeti tvornički fiksirane vijke, kao kod drugih proizvođača. Način montaže nosača na ploču isti je kao i kod Pure Rocka i relativno je jednostavan. Ventilator je identičan kao i kod Pure Rocka, no zbog malo drugačije konstrukcije hladnjaka, metalni su nosači nešto drugačiji.

Oba smo hladnjaka stavili na muke Intelovim procesorom Core i7 8700K, koji ima šest fizičkih i dvanaest logičkih jezgri, te TDP od 95 W. Testirali smo ga na referentnim postavkama, u kojima je Turbo takt na svim jezgrama 4.3 GHz. Kao što iz tablice vidimo, performanse oba hladnjaka nisu sjajne, i Dark Rock 4 istog proizvođača puno je bolji izbor, jer će omogućiti i overklokiranje. Stoga su ova dva znatno primjerenija procesorima s manje jezgri. No, oba su iznimno tiha i tu leži njihova snaga i svrha.

BeQuiet! još je jednom dokazao da zna napraviti vrlo tihe hladnjake solidne izvedbe. Pure Rock je namijenjen ugradnji u klasična tower kućišta, a Shadow Rock LP u malena micro ATX ili mini ITX. S obzirom na to da su im TDP vrijednosti vrlo slične, razlika u performansama nije velika. Stoga, oba ova hladnjaka možemo preporučiti za slične procesore nižeg i srednjeg tržišnog razreda tipa Core i3 i i5 ili, pak, Ryzena 3 i 5. Koji ćete od ova dva kupiti, ovisi samo o tipu kućišta u koje ih ugrađujete.

BeQuiet! Pure Rock

  • Tih rad
  • Solidna kvaliteta izrade
  • Relativno jednostavna montaža
  • Kompatibilnost s pločama i memorijom
  • Nije za overklokiranje jačih procesora
  • Nema kopči za dodatni ventilator
Performanse 7
Buka 10
Izrada 8
Montaža 9
UKUPNO 8
Cijena 294 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links

BeQuiet! Shadow Rock LP

  • Tih rad
  • Solidna kvaliteta izrade
  • Kompaktne dimenzije
  • Solidne performanse za low profile hladnjak
  • Komplicirana montaža
  • Malo viša cijena
  • Nekompatibilnost s visokom memorijom i većim VRM hladnjacima
Performanse 7
Buka 10
Izrada 8
Montaža 6
UKUPNO 7
Cijena 341 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links