NASA i partneri ovoga tjedna imaju vježbu obrane Zemlje od asteroida

Vježba će uključivati "stolnu" simulaciju realističnog, ali izmišljenog, scenarija u kojem je primijećen asteroid koji juri prema Zemlji

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2019. u 06:00

Obrana Zemlje od velikih asteroida koji bi mogli uništiti ili ozbiljno ugroziti postojanje ljudske vrste tema je obično znanstvenofantastičnih romana ili filmova, no u NASA-i smatraju da bi udar asteroida mogao biti sasvim realan scenarij u dogledno vrijeme. Statistika kaže kako se može očekivati u prosjeku jedan ozbiljniji asteroid koji udara u naš planet svakih 60-ak godina. U 20. stoljeću zabilježena su tri slična događaja, a zadnji takav zbio se 2013. iznad ruskog Čeljabinska.

Čeljabinsk, 2013.
Čeljabinsk, 2013.

Upravo ovaj potonji nagnao je NASA-u i partnere da pomnije prate sve potencijalne kandidate – poznate asteroide čija bi se putanja mogla križati sa Zemljinom, kao i da nastave otkrivati nove, do sada nepoznate prijetnje. Cilj je katalogizirati i pratiti 90% svih "obližnjih" asteroida većih od 140 metara u promjeru.

Jednom kada se otkrije potencijalno opasan asteroid, agencija želi biti spremna i reagirati pravodobno i efikasno. Već postoje planovi o istraživačkim misijama koje bi trebale bombardirati asteroide i ispitati ima li smisla na taj ih način skretati s putanje, a sada se radi i na "zemaljskim" pripremama.

Tu, du, du, nema nam pomoći…

Ovoga tjedna NASA s partnerima organizira "stolnu" simulaciju jednog takvog događaja u kojem fiktivni asteroid juri prema Zemlji. Sudionici će vježbati reakcije, vidjeti koje sve odluke treba donesti u takvoj situaciji, te kako je najbolje komunicirati sa svima nadležnima i odgovornima za ublažavanje posljedica udara asteroida.

Tijekom petodnevne konferencije sudionici će aktivno raditi na rješavanju problema u zadanom im scenariju, te iznalaziti rješenja i izvještavati nadređene – kao da je riječ o pravoj kriznoj situaciji. Morat će osmisliti i scenarij u kojem će asteroid biti skrenut s putanje, kao i za saniranje štete u slučaju sudara Zemlje s njime.

Scenarij će predviđati da je 26. ožujka primijećen asteroid za koji je izračunato da ima šanse 1:100 da udari u Zemlju 2027. godine (oni s manjim izgledima za sudar u stvarnom životu i inače nisu kandidati za pokretanje bilo kakvih akcija). Glavni partner NASA-e u ovom je slučaju agencija za krizne situacije FEMA (Federal Emergency Management Agency), a ova se vježba oslanja na nekoliko ranije provedenih sličnih akcija i njihove rezultate.