NASA će platiti SpaceX-u da bombardira asteroid

Američka svemirska agencija unajmila je SpaceX za posao istraživanja mogućnosti skretanja asteroida s putanje lansiranjem projektila u njega

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 13:41

SpaceX je prošloga tjedna odradio vrlo uspješno i spektakularno polijetanje Falcona Heavy i slijetanje njegove tri pogonske rakete. Ovaj i slični pothvati kompaniji Elona Muska već su donijeli prilično lukrativne ugovore s NASA-om, a prije nekoliko dana američka svemirska agencija dodijelila im je još jedan posao. Riječ je o prilično futurističkom konceptu viđenom u holivudskim filmovima – SpaceX će, naime, dobiti 69 milijuna dolara da lansira raketu prema asteroidu i pokuša ga skrenuti s putanje.

Ne, nije ovdje riječ o tome da je Zemlja u opasnosti pa na neki potencijalno opasni asteroid treba poslati Brucea Willisa i ekipu, nego se radi o testiranju koje će pokazati ispati li se o takvom scenariju uopće i razmišljati.

Program nazvan Double Asteroid Redirection Test (DART) ima za cilj pokazati koliko je izvedivo pogoditi asteroid projektilom kako bi se utjecalo na njegovu putanju. Osim toga, projekt će pokazati i u kojem se vremenu jedna takva misija može pripremiti, zlu ne trebalo.

SpaceX će raketom Falcon 9, kako sada stvari stoje, u lipnju 2021. lansirati projektil DART. Isti će potom putovati godinu i pol kako bi u listopadu 2022. presreo Didymoon prirodni satelit nešto većeg asteroida Didymos. Didymoon ima promjer od oko 165 metara i u trenutku udara trebao bi se nalaziti na oko 11 milijuna kilometara od Zemlje. Odatle će udar biti promatran teleskopima kako bi se vidjelo kakav je utjecaj imalo ovo bombardiranje.