Na Instagramu postaju nepoželjni antivakserski hashtagovi

Nakon YouTubea i Facebooka i na Instagramu su vidljive prve promjene koje se tiču blokiranja sadržaja u kojem se promovira protivljenje obaveznom cijepljenju djece

Sandro Vrbanus petak, 10. svibnja 2019. u 15:45

Slijedeći politiku svoje krovne kompanije, Facebooka, Instagram je započeo veliki proces "čišćenja" sadržaja koji se nalazi na ovoj društvenoj mreži, a tiče se antivakserskih kampanja i širenja pseudoznanstvenih dezinformacija u vezi s cijepljenjem. Iz Instagrama je objavljeno kako će na njihovoj mreži biti blokirani hashtagovi uz koje su se antivakserski sadržaji vezali – isti će biti uklonjeni iz rezultata pretraživanja i hashtag stranica, poručili su.

Iz kompanije kažu kako neće u potpunosti cenzurirati slobodu govora koja se tiče ove teme. Tako će provjereno lažne informacije poput "cjepiva uzrokuju autizam" dosjeti na "crne liste", dok će izjave poput "od cijepljenja se ne osjećam dobro" biti dozvoljene. Prilikom odlučivanja koji će sadržaj biti blokiran a koji ne u Instagramu će se voditi naputcima Svjetske zdravstvene organizacije i drugih organizacija koje se bave prevencijom bolesti i zdravstvenim pitanjima, a koje su već opovrgnule mnoge antivakserske "teorije".

Za otkrivanje mjesta na kojima se ovakvi nepoželjni sadržaji nalaze i hashtagova koji se uz njih vežu kompanija će koristiti i ljudske provjere i strojno učenje. Na sličan su način na Instagramu već uvedene restrikcije usmjerene ka sadržaju koji promovira prodaju droga ili samoozljeđivanje.