Hyundai i Kia investiraju 80 milijuna eura u Rimac Automobile

U sklopu nove runde financiranja Rimac Automobili su dobili novu investiciju – 64 milijuna eura od kompanije Hyundai Motor te 16 milijuna eura od Kia Motorsa

Sandro Vrbanus utorak, 14. svibnja 2019. u 13:20

Rimac Automobili danas su službeno potvrdili zaključenje još jedne investicije, o kojoj je nedavno Mate Rimac pričao na e-Mobility forumu u Zagrebu. Tada je bilo govora o ukupno očekivanih oko 150 milijuna eura koje bi kompanija iz Svete Nedjelje trebala prikupiti tijekom ove godine, a sada je objavljeno kako je 80 milijuna eura pristiglo iz Južne Koreje.

Hyundai i Kia zajednički će investirati ukupno 80 milijuna eura u Rimac Automobile te će krovna organizacija Hyundai Motor Group s hrvatskom kompanijom ostvariti tehnološko partnerstvo. Zajednički će surađivati na razvoju dvaju visokotehnoloških sportskih elektrificiranih automobila do 2020. godine. Hyundai Motor ulaže 474 milijuna kuna (64 milijuna eura), a Kia Motors ulaže 126 milijuna kuna (16 milijuna eura).

Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali suradnju prilikom Chungovog jučerašnjeg posjeta Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji.

 

Mr. Euisun Chung – Executive Vice Chairman of Hyundai Motor Group signed an investment between Hyundai, Kia and Rimac...

Posted by Mate Rimac on Monday, May 13, 2019

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrificirana modela planirana do 2025.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko surađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N, te hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na vodik i električni pogon.

"Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi", rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group. “Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti."

Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobili, Mate Rimac komentirao je: "Vrlo smo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i brzim i odlučnim inicijativama. Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji."