Nissan Navara kao mobilni svemirski opservatorij

Nissan i Europska svemirska agencija izradili su mobilni astronomski laboratorij, automobil prilagođen pronalasku idealnih mjesta za promatranje teleskopom i sa svom dodatnom opremom

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. rujna 2018. u 18:11

Nissan je na Salonu automobila u Hannoveru predstavio Nissan Navara Dark Sky Concept – spoj automobila i astronomskog laboratorija. To konceptno vozilo, razvijeno u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen teleskopom kakav se upotrebljava u opservatorijima, postavljenim na posebnu prikolicu prilagođenu za terensku vožnju.

ESA mapira zvijezde s pomoću satelita Gaia, koji je već zabilježio više od milijarde zvijezda. Nissan Navara Dark Sky Concept podržava taj projekt tako što omogućuje astronomima dodatna promatranja svemira s teško dostupnih lokacija daleko od svjetlima obasjanih urbanih područja koja smanjuju vidljivost, kažu iz Nissana.

Vozilo je opremljeno nizom pametnih sustava koji su unaprijeđeni da bi ispunili potrebe kupaca gospodarskih vozila, a uz standardu opremu dodana je i ona potrebna za uspješno promatranje noćnog neba.

Tako se u prikolici nalazi snažni teleskop PlaneWave. "Nissan Navara Dark Sky Concept omogućuje nam promatranje svemira s vrlo udaljenih lokacija gdje nema zagađenja svjetlošću te siguran i jednostavan prijevoz teleskopa", izjavio je Fred Jansen, ESA-in viši voditelj misije Gaia. "Teleskopi poput ovog u prikolici potrebni su za proučavanje planeta i zvijezda u našoj galaksiji i omogućuju nam da sa Zemlje nastavimo pratiti objekte prepoznate satelitom Gaia."

Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućava teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije.

Nakon dolaska na željenu, često i teško dostupnu, lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Budući da je crvena svjetlost posljednja valna duljina koju ljudsko oko može upiti i smanjuje svjetlosno zagađenje, i vozilo i prikolica koriste se isključivo crvenim svjetlima kako bi se smanjile vizualne smetnje tijekom promatranja.

Dizajn Nissana Navara Dark Sky Concept nadahnut je svemirom. Tamna boja karoserije istaknuta je motivima maglice, a unutrašnjost spaja tamne nijanse noćnog neba s narančastim sjajem zalazećeg sunca. Reflektirajući narančasti obrubi sjedala osvjetljavaju unutrašnjost vozila i uklanjaju potrebu za bijelim svjetlima koja bi astronomima ometala vidljivost noću.

I Navara i prikolica opremljeni su baterijama xStorage ROAM temeljenim na provjerenoj tehnologiji baterija električnih vozila. Kad su pričvršćene na za to predviđenom mjestu baterije se konstantno pune i spremne su za uporabu u svakom trenutku.

Dodatne pametne funkcije uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prijenosno računalo i UHF radio za trenutan prijenos podataka s bilo koje lokacije u svijetu. Osam povezanih radara, svaki u jednom kutu vozila i prikolice, obavješćuju vozača o okruženju vozila putem dodirnog zaslona multimedijskog sustava NissanConnect smještenog na armaturnoj ploči.