AKG Y50BT - Kvaliteta ista, cijena niža

Iako su na tržištu već dvije godine, AKG-ove bežične slušalice Y50BT danas su dostupne za mnogo manje novca no što je to nekoć bio slučaj. Proučimo, stoga, što nude i jesu li vrijedne vaše pozornosti

Davor Šuštić četvrtak, 1. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene (držač gore)
Zvučnički driver Dinamički (40 mm)
Impendancija 32 ohma
Povezivost Bluetooth 3.0
Sklopive Da
Masa 250 g
Baterija 1.000 mAh (preko 20 sati autonomije)
Dodaci Integriran mikrofon, futrola za prenošenje, kabel

Ubrzano širenje ponude bežičnih slušalica, osobito izraženo od trenutka kad je Apple digao ruke od 3,5-milimetarskog konektora na svojem iPhoneu, sa sobom donosi jednu zgodnu pojavnost – vrhunski modeli, izdani u vremenima dok se još nije radilo o tolikom trendu, naglo pojeftinjuju.

Među njih spadaju AKG Y50BT, zatvorene, bežične, on-ear slušalice, namijenjene svakodnevnom prenošenju, originalno predstavljene 2015. godine. Premda se njihova današnja cijena od 1.290 kuna mnogima neće učiniti malom, niti to jest, za taj novac donedavno su bile jednostavno nenabavljive. Osim toga, imajmo na umu kako se radi o AKG-u, jednom od najcjenjenijih imena u svijetu hi-fija te da je Y50BT temeljen na žičnom modelu Y50, osvajaču brojnih nagrada u segmentu mobilnih slušalica.

Kako novac niste bacili u vjetar, bit će vam jasno čim Y50BT izvadite iz kutije i osjetite o koliko se robusnom komadu hardvera radi.

Ušne školjke oklopljene su metalom, a metalan je i obruč, uz djelomičnu zaštitu čvrstom plastikom. Veliki natpis “AKG” na ušnim školjkama, zbog kojeg će prolaznici na gradskim ulicama ili suputnici u javnom prijevozu smjesta vidjeti da ne štedite na dobrom zvuku, nije toliko nametljiv kao što izgleda. Naime, vidljivost mu ovisi o kutu pod kojim na njega pada svjetlo, stoga čitava izvedba zapravo ostavlja dojam luksuza.

Slušalice se mogu namještati po “visini”, pri čemu diskretne oznake na metalnom obruču pomažu da lijevu i desnu stranu namjestimo jednako, što je bitno zbog ravnomjernog raspoređivanja težine po tjemenu i ušima. Školjke se također mogu rotirati za 90° (iznimno praktično kad se slušalice nose oko vrata) i sklopiti u smjeru obruča. Gabariti slušalica tada se drastično smanjuju pa ih je lakše ugurati u natrpani ruksak. Ako se bojite ogrebotina, posegnut ćete za priloženom futrolom.

Kontrola pod prstima

Vidljivost natpisa “AKG” varira u ovisnosti o kutu pod kojim gledamo ušne školjke
Vidljivost natpisa “AKG” varira u ovisnosti o kutu pod kojim gledamo ušne školjke

Sve kontrole, nužne za bežično upravljanje, smještene su na vanjski obod desne školjke. Tu nalazimo ukupno četiri tipke. Jedna služi uključenju slušalica, a dvije, označene simbolima plusa i minusa, reguliraju glasnoću zvuka. Glasnoće nam ni u jednom trenutku nije nedostajalo, bez obzira na to jesmo li kao izvor zvuka koristili Bluetooth konekciju s mobitelom, ili smo AKG Y50BT žicom spojili na vanjski DAC s pojačalom za slušalice.

Posljednja tipka, smještena između “plusa” i “minusa”, ima višestruku funkciju. Pritisnemo li ju jednom, pokrenut ćemo ili pauzirati trenutačnu pjesmu. Dvostrukim pritiskom prebacujemo se na sljedeću, a trostrukim na prethodnu pjesmu. Ista tipka također se koristi za odgovaranje na telefonske pozive, kao i njihovo prekidanje. U slučaju da vas netko nazove dok su AKG-ove slušalice uparene s mobitelom, neće biti potrebe da ga vadite iz džepa, jer je u desnu školjku također integriran mikrofon. Dakle, kroz slušalice ćete čuti sugovornika, a ugrađeni mikrofon pobrinut će se da on čuje vas. Dovoljno je govoriti normalnim glasom – mikrofon će uredno zabilježiti što govorite.

Ugrađena baterija izdašnog je kapaciteta od 1.000 mAh te je dostatna za dvadesetak sati glasnijeg bežičnog slušanja, što je odličan rezultat. Kad se isprazni, slušalice se s izvorom zvuka mogu povezati pomoću priloženog kabela, nakon čega se sve ugrađene kontrole automatski isključuju. Ne sviđa nam se što je konektor na samim slušalicama 2,5-milimetarski, zbog čega vjerojatno nećete moći iskoristiti neki zamjenski audiokabel koji već posjedujete, već ćete morati paziti da ne izgubite tvornički. Nisu ni kabeli s 2,5-milimetarskim konektorom na jednoj strani rijetki i teško dobavljivi, no mnogo je izglednije da u ladicama imate neki s obostranim 3,5-milimetarskim konektorom.

Koliko god su nam se kvaliteta konstrukcije i vrijeme autonomije dopali, apsolutno najjačim adutom AKG-ovih slušalica smatramo njihove akustičke performanse.

Čudesno je što je AKG uspio izvući iz nevelikih, 40-milimetarskih audiodrivera, kako u smislu čistoće zvuka, tako i njegove dinamike, ritmičnosti i puke “veličine”. Bas je čvrst, udaran i definiran do mjere da se svaki udarac snarea ili bas-pedale jasno razaznaje od drugog. Istovremeno, zadržana je suptilna tutnjava u najdonjem dijelu raspona (takozvani sub-bass, područje ispod 60 Hz), koja zvuku daje toplinu i čini ga zabavnijim za slušanje. Vokali zvuče uglađeno i uvjerljivo, a detalja ne nedostaje ni u visokim tonovima. Bez mnogo filozofije, slušanje glazbe na ovim slušalicama istinsko je zadovoljstvo, bez obzira koje žanrove preferirate. Podjednako smo se zabavili slušajući minimalističke indie folk skladbe, eksplozivni rap, klasiku i death metal. Ovakva svestranost u akustičkoj prezentaciji slušalica ne susreće se često. Odličan posao za AKG!

Kako se radi o zatvorenim slušalicama, vanjska se buka blokira pasivno. Nema izgleda da ćete čuti putnike u javnom prijevozu ili vrevu gradskih ulica, niti će vaša okolina čuti što slušate.

Jedini spomena vrijedni nedostatak jest činjenica da bi vlasnicima velikih glava slušalice mogle biti neudobne za dugotrajnije nošenje, jer naglasak stavljaju na kompaktnost, a on-ear su izvedbe, što znači da naliježu izravno na uši. Imate li glavu prosječnih gabarita, Y50BT za vas praktički neće imati minusa – izuzev, vjerojatno, cijene.

AKG Y50BT

  • Kvaliteta zvuka
  • Vrijeme autonomije
  • Atraktivan dizajn
  • Kvaliteta izrade
  • Mogućnost sklapanja
  • Vlasnicima velikih glava i ušiju mogle bi biti neudobne za višesatno slušanje
  • Više bismo voljeli 3,5-milimetarski konektor na slušalicama umjesto 2,5-milimetarskog
Kvaliteta zvuka 9
Kvaliteta izrade 8
Udobnost 6
Trajanje baterije 10
UKUPNO 8
Cijena 1.290 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art