Iskustvo slušanja Spatial Audio zvuka s AirPodsa i Maca stiže – u Mercedese

Apple je objavio kako će, nakon njihovih vlastitih slušalica i računala, nativnu podršku za standard Spatial Audio dobiti i najluksuzniji modeli Mercedesovih i Maybachovih automobila

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. listopada 2022. u 12:28

Partnerstvo Applea i Mercedes-Benza u pomalo neočekivanom području, vezano uz audio tehnologiju, najavljeno je ovoga vikenda u Parizu. Rezultat suradnje tehnološke kompanije i proizvođača luksuznih vozila bit će prenošenje jedinstvenog iskustva Spatial Audio zvuka, s podrškom za Dolby Atmos, nativno u nove automobile Mercedesa.

Spatial Audio je, podsjetimo, Appleov standard za reprodukciju "3D zvuka", koji su do sada podržavale samo njihove slušalice AirPods (novijih generacija) i Beats, kao i Mac računala s njihovim vlastitim ARM procesorima. Sljedeća linija hardvera s podrškom za taj standard, pomalo neočekivano, bit će automobili – i to oni najluksuzniji. Prema najavama, nativno će Spatial Audio stići u nove automobile pod značkom Mercedes-Maybach, potom u električne modele Mercedesa EQS i EQS SUV, kao i u nešto manje, ali ništa manje luksuzne, serije EQE i S-klasu.

Prva je to suradnja ovoga tipa, a cilj joj je u najluksuznije automobile prenijeti iskustvo slušanja zvuka, kako kažu "bolje nego u bilo kojoj koncertnoj dvorani". "To iskustvo nemoguće je opisati riječima, morate ga čuti sami da biste ga znali cijeniti", uzbuđeno opisuju svoj projekt iz Applea.

"Ponosni smo što će naša vozila biti prvi ne-Appleovi uređaji koji će nuditi Spatial Audio s Dolby Atmos zvukom. Ova suradnja i iskustvo pokazat će kako zabavni sustavi u automobilima mogu dostići nove razine, kroz savršeni integraciju hardvera i softvera", poruka je iz Mercedesa. Za korištenje nove opcije bit će potrebno imati neki od navedenih automobila i pretplatu na servis Apple Music, na kojem je sve više sadržaja prilagođeno za Spatial Audio.

Ograničena serija Mercedes-Maybacha, dizajnera Virgila Abloha, isporučena je s ovim sustavom nekolicini kupaca prošlog mjeseca. Ugrađeni Burmester audio sustav sastoji se od 31 zvučnika, od čega je 6 "trodimenzionalnih" koji zvuk emitiraju odozgo, a 4 su smještena blizu ušiju putnika u prednjim sjedalima. Tu su i 18,5-litreni subwoofer, dva pojačala, dok je ukupna snaga sustava 1.750 W.