Jaguar Land Rover otvorio testni centar za elektromagnetsku kompatibilnost

U specijaliziranom postrojenju testirat će se sljedeće generacije vozila i njihova otpornost na električne i radio smetnje

Mladen Smrekar petak, 5. kolovoza 2022. u 17:25
Novi testni poligon u Gaydonu
Novi testni poligon u Gaydonu

Jaguar Land Rover (JLR) izgradio je u Gaydonu laboratorij za elektromagnetsku kompatibilnost (EMC) kako bi osigurao da buduća vozila zadovoljavaju zakone i standarde kvalitete za povezivost i elektroniku.

Dvije komore

Elektromagnetska kompatibilnost, EMC je sposobnost električne opreme i sustava da ispravno funkcioniraju u svom elektromagnetskom okruženju. Djeluje tako da ograničava nenamjerno stvaranje, širenje i primanje elektromagnetske energije kako bi se smanjio rizik od neželjenih učinaka kao što su elektromagnetske smetnje.

JLR-ov novi laboratorij za vozila ima dvije bezječne komore (anechoic chambers): električki "tihu" cestu koja inženjerima omogućuje testiranje vozila pri brzini te opremu za procjenu performansi pojedinačnih komponenti, poput baterija ili električnih motora.

Do kraja desetljeća

Primjeri usluga i značajki vozila koje će ustanova testirati za EMC uključuju Bluetooth, GPS, Wi-Fi, 4G, 5G, prilagodljivi tempomat, bežično punjenje i nadzor mrtvog kuta.

Svi Jaguari i Land Roveri trebali bi biti dostupni u čistom električnom obliku već do kraja desetljeća
Svi Jaguari i Land Roveri trebali bi biti dostupni u čistom električnom obliku već do kraja desetljeća

JLR ima dvije glavne lokacije za dizajn i inženjering; tri pogona za proizvodnju vozila; centar za proizvodnju motora i centar za sklapanje baterija u Velikoj Britaniji. Također ima tvornice vozila u Kini, Brazilu, Indiji, Austriji i Slovačkoj. Tvrtka tvrdi da će svi Jaguari i Land Roveri biti dostupne u čistom električnom obliku već do kraja desetljeća.