Novi Nissan Juke stigao na naše tržište

Nissan JUKE prvi je puta predstavljen prije deset godina, a dosad je prodan u 1,5 milijuna primjeraka. Novi model uključuje i niz tehnologija koje ga čine najpovezanijim Nissanovim automobilom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u 19:00

Revolucionarni Nissan JUKE prvi je puta predstavljen prije deset godina, a od tada je je diljem svijeta prodano 1,5 milijuna primjeraka te je stvorio novi segment kompaktnih crossover SUV vozila koja otad uključuje sve više vozila te vrste. Posve novi JUKE zadržao je isti smisao za stil i zabavu, poručuju iz Nissana povodom premijere, a sad uključuje niz naprednih tehnologija koje ga čine najpovezanijim Nissanovim automobilom.

"Nissan JUKE nikad nije pratio trendove. On ih oduvijek postavlja svojom ekscentričnom osobnošću i okretnom vožnjom," izjavio je Marco Fioravanti, potpredsjednik odjela za planiranje proizvoda, Nissan Europe. "Novi model zadržao je snažan sportski izgled koji kupci obožavaju te ga je spojio s jedinstvenim doživljajem vožnje koji omogućuju sustav ProPILOT i mnoga druga napredna tehnološka rješenja."

Nissan JUKE temelji se na platformi CMF-B i proizvodit će se u Nissanovoj nagrađivanoj tvornici u Sunderlandu u Ujedinjenoj Kraljevini.

Štedljiv motor, sportski stil

Pogonski sklop također je vrlo napredan, a uključuje benzinski turbomotor smanjena obujma koji je ujedno kompaktan, lagan, snažan i štedljiv. Po prvi je puta moguće JUKE naručiti s mjenjačem s dvostrukom spojkom i sedam brzina, s polugicama za promjenu brzina ili potpuno automatski. U kombinaciji s posve novom šasijom, to jamči obilje zabave pri vožnji novog modela JUKE, kao i profinjenu i učinkovitu vožnju s visokim stupnjem sigurnosti.

Posve novi JUKE kombinira stil coupé vozila s karoserijom crossovera. Time se omogućuje najbolje od tih dvaju svjetova. Novi JUKE zadržao je neke svoje stare značajke, uključujući okrugla prednja svjetla koja ga čine odmah prepoznatljivim. Da bi ih se osvježilo i dizajn učinilo posve suvremenim, svjetlima je dodan LED potpis u obliku slova Y koji odlično pristaje Nissanovoj prepoznatljivoj prednjoj maski V-motion. 19-inčni naplatci pridonose impozantnom i sportskom izgledu novog modela JUKE.

Novi JUKE ima i obnovljenu unutrašnjost koja je sad modernija, prostranija, kvalitetnija i nudi više tehnologije. Novi dizajn unutrašnjosti uključuje luksuzne materijale i ambijentalno osvjetljenje. Prednja sjedala u određenim razinama opreme uključuju i inovativni audiosustav Bose Personal Plus sa zvukom visoke kvalitete koji vas okružuje. Njime se može upravljati s pomoću 8-inčnog zaslona multimedijskog sustava koji pruža jednostavan pristup uslugama NissanConnect.

Manja potrošnja i emisije

1,0-litreni motor kompaktan je i lagan te je opremljen turbopunjačem, proizvodi 117 KS i odlikuje se okretnim momentom od 180 Nm (200 Nm s overboostom). Šesterostupanjski ručni mjenjač dio je serijske opreme, a po prvi put je uz nadoplatu dostupan i automatski mjenjač s dvostrukom spojkom i polugicama za promjenu brzina.

Poboljšala se potrošnja goriva koja sad iznosi  4,9 l/100 km u modelima s ručnim mjenjačem (NEDT-BT) i 4,8 l/100 km u onima s DCT mjenjačem (NEDT-BT).  Smanjene su i emisije CO2, koje se kreću od 112 g/km  do 118 g/km (NEDC-BT) u modelima s ručnim mjenjačem te od 110 - 116 g/km (NEDC-BT) u onima s DCT mjenjačem.

Tehnologije i povezivost

Novi Nissan JUKE opremljen je brojnim naprednim tehnologijama za pomoć u vožnji i mogućnostima multimedijskog sustava stvorenima da svako putovanje učine sigurnijim, jednostavnijim i ugodnijim.

Sigurnosne značajke uključuju inteligentni sustav kočenja u hitnom slučaju s prepoznavanjem pješaka i biciklista, inteligentni adaptivni tempomat, sustav za prepoznavanje prometnih znakova, inteligentni sustav za sprječavanje izlaska iz voznog traka, upozorenje na nadolazeći promet straga, kao i inteligentni nadzor mrtvog kuta.

Vozačima modela JUKE pomoći će i Nissanova napredna tehnologija ProPILOT koja samostalno održava JUKE u voznom traku i na stalnoj, sigurnoj udaljenosti od drugih automobila, čak i u kolonama koje se sporo kreću.

Vidljivost noću dodatno je poboljšana zahvaljujući serijskim LED prednjim svjetlima koja povećavaju vidljivost na 10 metara – najboljima u klasi.

Zahvaljujući sigurnosnim tehnologijama novi Nissan JUKE osvojio je maksimalnih pet zvjezdica na ovogodišnjim testiranjima neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP), pri čemu su posebno istaknuti njegova izdržljivost i tehnologije za izbjegavanje sudara.

Najnovija inačica multimedijskog sustava NissanConnect omogućuje kupcima da se služe uslugama Apple CarPlay® ili Android Auto za prikazivanje omiljenih aplikacija s pametnog telefona na integriranom 8-inčnom dodirnom zaslonu u vozilu.

Aplikacija NissanConnect Services savršen je mobilni suputnik koji kupcima nudi razne mogućnosti nadzora nad vozilom. Vlasnici Nissana JUKE sada mogu provjeriti je li njihovo vozilo zaključano te ga otključati ili zaključati izravno putem svojeg pametnog telefona. Uz to moguće je putem aplikacije aktivirati trubu ili svjetla. Kako bi bili još sigurniji, vozači prije putovanja mogu provjeriti i tlak u gumama i razinu ulja.

Ako se ne služe navigacijskim sustavom s pametnog telefona, vozači mogu pristupiti uslugama TomTom Maps i Live Traffic. Novi JUKE kompatibilan je s uslugom Google Assistant. Putnici u modelu JUKE uživat će i u inovativnom audiosustavu Bose Personal Plus u odabranim razinama opreme. Zahvaljujući osam snažnih zvučnika koji uključuju dva zvučnika tehnologije UltraNearfield ugrađena u naslone za glavu vozačeva i suvozačeva sjedala, putnici će uživati u bogatom i kristalno čistom zvuku.

Juke je već sada dostupan u salonima diljem Hrvatske s početnom cijenom od 132.828 kuna. Više dojmova o novom modelu i cijenama možete pročitati i na Autonetu.