Porscheove LED-ice nove generacije pretvaraju noć u dan

Visokoučinkovito dugo svjetlo radi na udaljenosti do 600 metara, a budući da prednja svjetla aktiviraju samo potrebne piksele, ona troše znatno manje energije uz istu količinu svjetla

Mladen Smrekar utorak, 27. prosinca 2022. u 14:42
Nova prednja svjetla štede energiju
Nova prednja svjetla štede energiju

Porsche je razvio svjetlosnu tehnologiju sljedeće generacije, a inovacija počiva na čipu koji kombinira više od 16.000 mikro LED-ica koje se pojedinačno mogu kontrolirati na površini veličine nokta. Prednja svjetla s HD matričnom tehnologijom (HD matrix technology), tvrde u Porscheu, jamče distribuciju svjetla visoke rezolucije, dvostruko svjetliju na četiri puta većoj površini od prethodnih sustava.

Inovativne funkcije

U Porscheu se hvale i inovativnim funkcijama poput osvjetljenja vozne trake, svjetlima za vožnju u uvjetima radova na cesti i uskim trakama te prilagodljivim dugim svjetlima na autocesti. Visokoučinkovito dugo svjetlo navodno pretvara noć u dan na udaljenosti do 600 metara, a nova nezasljepljujuća funkcija dugih svjetala koristi se za nadolazeća vozila pri čemu velika područja desno i lijevo od anti-zasljepljujućeg svjetla postaju znatno svjetlija.

Prednja svjetla jamče distribuciju svjetla visoke rezolucije
Prednja svjetla jamče distribuciju svjetla visoke rezolucije

Nova tehnologija nudi još nešto: budući da prednja svjetla aktiviraju samo piksele koji su stvarno potrebni u datom trenutku, ona troše znatno manje energije od ostalih sustava visoke razlučivosti, dok količina svjetla ostaje ista.
Uz dnevna svjetla za vožnju u četiri točke i statična svjetla za zavoje, nova Porscheova prednja svjetla uključuju dva nova HD matrična modula i dva dvofunkcionalna modula za rasvjetu u kabini i pomoćna duga svjetla.  


Kontroler sustava

Srce nove HD matrix tehnologije su dvije donje svjetlosne jedinice. Svaka ima identičan LED niz s integriranim ASIC drajverom koji generira svjetlosni tok visoke rezolucije u području veličine 12,8 sa 3,2 milimetra.

Kontroler sustava, usporediv sa snažnom grafičkom karticom, aktivira i kontrolira svjetlinu svake od 16.384 pojedinačne svjetleće diode po LED nizu u 1024 koraka. Različite leće, svaka s posebno brušenim optičkim staklom, upotpunjuju dva HD modula.


Učinkovitost dugog snopa

Leće proizvode različite kutove osvjetljenja. Širokokutna leća vanjskog modula pokriva kut od 40 stupnjeva širine i deset stupnjeva visine. Svjetlost koju distribuiraju dva modula preklapaju se u sredini. S ukupno 32.768 pojedinačno kontroliranih piksela po prednjem svjetlu, HD matrični moduli generiraju izravno svjetlo visoke rezolucije i pritom generiraju samo stvarno potrebno svjetlo. 

S ukupno 32.768 pojedinačno kontroliranih piksela po prednjem svjetlu, HD matrični moduli generiraju samo stvarno potrebno svjetlo visoke rezolucije
S ukupno 32.768 pojedinačno kontroliranih piksela po prednjem svjetlu, HD matrični moduli generiraju samo stvarno potrebno svjetlo visoke rezolucije

Ako sustav u vožnji ne detektira vozila ispred ili nadolazeća vozila, HD matrični moduli prebacuju se s kratkih na duga svjetla, a pomoćna duga svjetla gornjih dvofunkcionalnih modula automatski se uključuju. To osigurava povećanje duljine snopa i povećava učinkovitost dugog snopa na više od 600 metara. Ako kamera detektira vozilo ispred ili nadolazeće vozilo, pomoćna duga svjetla se deaktiviraju i vozilo se selektivno maskira isključivanjem odgovarajućih piksela. 

Osvjetljenje trake

Ova funkcija služi za bolje osvjetljenje vlastite trake vozila u obliku svjetlosnog tepiha. Traka između oznaka na kolniku postaje znatno svjetlija, bez obzira na položaj vozila u prometnoj traci. Bilo da je vozilo više desno, lijevo ili u sredini – svijetli tepih prianja uz oznake na cesti kao da je magnet.

Inovacija počiva na čipu koji kombinira više od 16.000 mikro LED-ica koje se pojedinačno mogu kontrolirati na površini veličine nokta
Inovacija počiva na čipu koji kombinira više od 16.000 mikro LED-ica koje se pojedinačno mogu kontrolirati na površini veličine nokta

Funkcija se aktivira isključivo na autocestama i omogućuje rano otkrivanje opasnih predmeta. U slučaju namjerne promjene trake, svjetlosni tepih se nakratko proširuje kako bi pokrio obje trake, prije nego što jače osvijetli samo novu traku.