Samozacjeljujući premaz za ogrebotine na laku automobila

Južnokorejski znanstvenici razvili su prozirni zaštitni materijal koji se sam zacjeljuje kad ga se na 30 minuta izloži sunčevoj svjetlosti

Mladen Smrekar utorak, 9. kolovoza 2022. u 22:57

Zaštitni premazni materijali trebali bi biti postojani, bezbojni i prozirni kako bi se ispod njih mogla vidjeti izvorna boja proizvoda. Problem je kako osigurati da istovremeno budu sposobni sami sebe liječiti i zakrpati sve te slučajne i namjerne štete na laku. Materijali čije se molekule slobodno kreću učinkovito samozacjeljuju, ali kratko traju, dok tvrdi i izdržljivi materijali teško samozacjeljuju. 

Pola sata na suncu

Istraživači Korejskog istraživačkog instituta za kemijsku tehnologiju (KRICT) razvili su prozirni premaz koji zadovoljava sve navedene uvjete i o tome izvijestili u časopisu ACS Applied Polymer Materials.

Površinske ogrebotine pod sunčevom svjetlošću mogu zacijeliti za 30 minuta
Površinske ogrebotine pod sunčevom svjetlošću mogu zacijeliti za 30 minuta

Korištenjem razvijenog samozacjeljujućeg zaštitnog materijala, površinske ogrebotine pod sunčevom svjetlošću mogu se zacijeliti za 30 minuta; ogrebotina potpuno nestaje i površina premaznog materijala je potpuno obnovljena.

Recept za samozacjeljivanje

Kad razvijeni materijal apsorbira sunčevu svjetlost, temperatura površine raste jer se svjetlosna energija pretvara u toplinsku energiju. Posljedično, povećana površinska temperatura omogućuje samozacjeljivanje površinske ogrebotine ponavljanjem disocijacije i rekombinacije kemijskih veza u polimernoj strukturi.

Jednostavan princip rada
Jednostavan princip rada

Postojećoj komercijalnoj smoli istraživači su dodali dinamičku kemijsku vezu koja može ponoviti razgradnju i rekombinaciju polimerne strukture i pomiješali je s prozirnom fototermalnom bojom tako da se dinamičko kemijsko vezanje aktivira izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Organsko i fototermalno

Korejski istraživači koristili su prozirne organske fototermalne boje koje mogu apsorbirati svjetlo blizu infracrvenog. Blisko infracrveno svjetlo je izvor energije dugih valnih duljina koji čini manje od 10 posto podnevne sunčeve svjetlosti i stoga može zaobići prekomjerno povećanje temperature površine vozila. Uz to, organske fototermalne boje ne utječu na boju proizvoda jer su bezbojne, lako se stapaju s raznim bojama i jeftine su.

Prozirni premaz zadovoljava sve potrebne uvjete
Prozirni premaz zadovoljava sve potrebne uvjete

Samozacjeljujući materijal mogao bi se koristiti u transportu, na elektroničkim uređajima poput pametnih telefona i računala te u budućim građevinskim materijalima. Uz to, tako se smanjuje i upotreba štetnih organskih otapala koja se u velikim količinama stvaraju prilikom ponovnog bojanja vozila.