SAD izgubile još jedan F-35, trinaesti u deset godina

Lockheed Martin F-35 Lightning II i dalje se smatra jednim od najsigurnijih vojnih zrakoplova na svijetu. U više od 800.000 sati naleta diljem svijeta, od preko tisuću zrakoplova izgubljeno je njih samo 13

Sandro Vrbanus srijeda, 5. lipnja 2024. u 11:35

Ratno zrakoplovstvo SAD-a ostalo je prošloga tjedna bez još jednog borbenog aviona Lockheed Martin F-35 Lightning II. Incident se dogodio u zračnoj bazi Kirtland u Novom Meksiku, neposredno nakon polijetanja. Zrakoplov, razvojni testni primjerak modela F-35B, s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja, trebao je odletjeti u kalifornijsku zračnu bazu Edwards, no nije daleko stigao. Nekoliko trenutaka nakon polijetanja, još iznad piste, došlo je do nepoznatog problema, pa se F-35 srušio na tlo.

Dvije fotografije, objavljene na Facebook stranici Air Force amn/nco/snco, koja se bavi sličnim vijestima, pokazuju F-35 na vrlo malenoj visini i nakon toga veliki oblak dima i prašine. Prema informacijama iz Ratnog zrakoplovstva, njihov se pilot katapultirao s prilično malene visine, uspio je izbjeći najgore, ali je ozlijeđen. Osim njega, još je dvoje ljudi iz zračne baze trebalo medicinsku pomoć, no svi su stabilno.

Ova nesreća aviona F-35 trinaesti je gubitak tog modela u njegovoj desetogodišnjoj operativnoj povijesti. Dosad je Lockheed Martin proizveo više od tisuću primjeraka najnovijeg američkog lovca, oni su ukupno diljem svijeta obavili više od 800 tisuća sati naleta, pa ga "samo" 13 gubitaka i dalje čini statistički jednim od najsigurnijih i najpouzdanijih borbenih zrakoplova danas.

Izgubljeni primjerak zrakoplova relativno je nov, SAD su ga preuzele u rujnu prošle godine i na njemu su obavljene određene modifikacije te ugrađivana pokusna nova oprema. Na tome je radio Marinski korpus, no dodatne pojedinosti testnog programa nisu poznate.