Švicarska kompanija razvija hipersonični zrakoplov na vodik

Nakon što su obavili uspješan let svojeg drugog prototipa, Švicarci iz kompanije Destinus dobili su 12 milijuna eura za daljnji razvoj tehnologije brzog nadzvučnog leta na ekološki prihvatljiv pogon

Sandro Vrbanus subota, 1. travnja 2023. u 17:15

Europska aeronautička kompanija Destinus, sa sjedištem u Švicarskoj te uredima u Španjolskoj, Njemačkoj i Francuskoj, specijalizirala se za istraživanje i razvoj nadzvučnih vodikovih pogona i zrakoplova. Njihova ideja je stvoriti putnički zrakoplov pogonjen vodikom, koji bi bio u stanju putovati hipersoničnim brzinama, dakle oko pet puta brže od zvuka.

Velike investicije u koncept

Na ovoj tehnologiji rade već nekoliko godina, do sada su izradili dva prototipa i uspješno ih testirali, dok im je najnoviji projekt izrada mlaznog motora na vodik s forsažom (afterburnerom). Takav motor omogućio bi njihovim zrakoplovima, za sada ipak još u teoriji, da od Frankfurta do Sydneya stignu za samo 4 sata i 15 minuta. Istu relaciju današnji putnički zrakoplovi prelaze za 20-ak sati. Od New Yorka do Londona u tom bi slučaju let mogao trajati, umjesto 7 ili 8 sati, samo 90-ak minuta.

Za svoj projekt ekološkog hipersoničnog zrakoplova Destinus je nedavno dobio 12 milijuna eura iz španjolskog programa poticanja tehnologije i znanosti. Na daljnjem će razvoju sa švicarskom kompanijom surađivati i nekoliko španjolskih sveučilišta i kompanija ITP Aero, a novac će biti iskorišten za izgradnju novog testnog pogona u blizini Madrida. Tamo će se nastaviti s ispitivanjem tehnologije pogona na tekući vodik, za što će biti izdvojeno dodatnih 15 milijuna eura.

Destinusovi umanjeni prototipi, nazvani Jungfrau i Eiger, do sada su uspješno demonstrirali validnost koncepta same letjelice, njezinih senzora, upravljačkih površina, aerodinamike i avionike. Sljedeći će prototipi biti veći, brži i bliži konačnom cilju – hiperosničnom letu na vodik. Treći prototip imat će ugrađen i prvi vodikov mlazni motor, a najavljeno je da će poletjeti do kraja ove godine.