Baterije

Jeftino i praktično: biološke baterije koje se pune razgradnjom organskih tvari u tlu

Mladen Smrekar petak, 27. kolovoza 2021. u 06:00

Ovim baterijama trenutno se mogu napajati samo uređaji male snage no u španjolskom startupu Bioo vjeruju da bi za desetak godina ova tehnologija mogla parirati velikim solarnim instalacijama

Većina čiste energije dolazi od vjetra, sunca i vode. Najmanje takve energije dobiva se iz četvrtog klasičnog elementa - zemlje. Geotermalna energija zaslužna je za manje od 1% globalne proizvodnje električne energije, no ako pitate startup Bioo iz Barcelone, to bi se uskoro trebalo promijeniti. Oni, naime, baterije pune neiskorištenim rezervama energije koje se nalaze u tlu.

Organske tvari umjesto litija

Da bi to postigli, razvili su bio-reaktore koji električnu energiju stvaraju iz energije oslobođene prilikom razgradnje organskih tvari. Poput običnih baterija, i Bioovi reaktori imaju anodu i katodu, ali umjesto da koriste elemente poput litija, oni kao gorivo koriste organske tvari iz tla. 

Biološke baterije visoke su 25 cm, široke 40x40 cm i godišnje proizvode 20 vatsati po četvornom metru
Biološke baterije visoke su 25 cm, široke 40x40 cm i godišnje proizvode 20 vatsati po četvornom metru

Razgradnjom tla oslobađaju se elektroni koji protokom s anode na katodu stvaraju električnu energiju. Ove baterije u obliku pravokutnih kutija ukopavaju se u bilo koju vrstu plodnog tla, a trenutno mogu proizvesti do 200 vatsati godišnje po četvornom metru.

Ovim baterijama trenutno se mogu napajati samo uređaji male snage no Pablo Vidarte, osnivač i izvršni direktor španjolskog startupa, vjeruje da bi za desetak godina ova tehnologija mogla parirati velikim solarnim instalacijama.

U laboratorijskim uvjetima njihove biološke baterije već sada mogu doseći do 40 vata konstantne izlaza po četvornom metru, što znači da bi mogle postati konkurentne solarnim panelima. Napredak je očit jer su izlaznost energije od prvih eksperimenata povećali tisuću puta i dalje je povećavaju. 

Mreže senzora

Iako ove baterije najvjerojatnije nikad neće zamijeniti klasične elektrane koje napajaju naše domove i trgovačke centre, već su se pokazale korisnima u poljoprivredi. Naime, veliki proizvođači sve više koriste ogromne mreže senzora za praćenje uvjeta uzgoja, poput vlažnosti tla, pH i temperature zraka. Čak 90% energije koja se koristi za rad ovih senzora dolazi iz tradicionalnih kemijskih baterija koje se, za razliku od Bioovih bioloških, troše i iscrpljuju.

Pablo Vidarte, osnivač i izvršni direktor španjolskog startupa Bioo
Pablo Vidarte, osnivač i izvršni direktor španjolskog startupa Bioo

"Kemijske baterije zahtijevaju zamjenu svake godine ili svakih nekoliko godina, a to znači vojsku radnika koja će ih mijenjati", kaže Vidarte. S druge strane, biološke baterije koje izrađuje Bioo jeftinije su u izradi i ne treba ih mijenjati kad se istroše.

Njihove baterije za napajanje senzora koštaju manje od eura, dok one kemijske stoje između četiri i deset eura. Uz to, instalacija bioloških baterija jeftinija je i jednostavnija od postavljanja senzorskih mreža na solarni pogon, tvrdi Vidarte.

Biološke baterije jeftinije su u izradi i ne treba ih mijenjati kad se istroše
Biološke baterije jeftinije su u izradi i ne treba ih mijenjati kad se istroše

Ogroman biznis, ogromne uštede

Pametna poljoprivreda optimizira prinose minimiziranjem energije, a to se postiže korištenjem senzora koji prate razvoj sjemena, štede vodu i smanjuju utjecaj na okoliš.


Bioo u suradnji s kompanijom Bayer Crop Science namjerava biološkim baterijama pogoniti razne pozicijske, optičke, električne i mehaničke senzore na farmama diljem svijeta. Riječ je o ogromnom biznisu vrijednom oko 1,36 milijardi dolara, uz planiranu stopu rasta od 11,56 posto godišnje. 


Ove baterije u obliku pravokutnih kutija ukopavaju se u bilo koju vrstu plodnog tla
Ove baterije u obliku pravokutnih kutija ukopavaju se u bilo koju vrstu plodnog tla

Bioove baterije već se ugrađuju i u trgovačkim centrima, uredima i bolnicama, gdje se koriste za napajanje rasvjetnih tijela. Sljedeći korak bit će širenje ponude za domaćinstva, odnosno ugradnja njihovih bioloških baterija u vrtove obiteljskih kuća. Ukopane u zemlju, neće nagrđivati krajolik, a električnu energiju proizvodit će danju i noću.