Postignut je politički dogovor o "pravu na popravak" u EU

Tipično sporo za europske birokrate i vrlo postupno, ali ipak se kreće – EU bi mogla dobiti sveobuhvatna pravila o pravu na popravak, čime bi popravljanje starih uređaja bilo isplativije od kupovine novih

Sandro Vrbanus subota, 3. veljače 2024. u 12:33

Još prošle smo godine u ožujku izvještavali o prijedlogu nove regulative, poslanome iz Europske komisije, kojom se potiče popravak robe, unutar i nakon jamstvenog roka. Predložena bi pravila imala cilj omogućiti potrošačima da uštede na kupovini novih uređaja, lakše se odluče za popravak starih, a povrh toga i smanjiti ukupnu količinu otpada koja nastaje odbacivanjem pokvarenih uređaja.

Tek ovoga tjedna načinjen je sljedeći bitan korak ka donošenju predloženih pravila. Formalno je postignut politički dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća, usklađivanjem stajališta oko obveza koje će se po novome nametati proizvođačima.

Potrošač zaštićen i izvan jamstva

Zakonski tekst tako uključe, među ostalim, odredbu da se, u slučaju popravka kvara uređaja unutar jamstvenoga roka, taj rok produljuje za dodatnu godinu. Jednom kada jamstveni rok istekne, potrošači će morati dobiti adekvatne opcije jeftinog popravka kvarova, a proizvođači će morati osigurati da se uređaji zaista i mogu popraviti (čak i u vanjskim servisima). Sve informacije o popravcima, uslugama servisa te cijenama popravaka najčešćih kvarova, morat će biti transparentno i javno dostupne.

Dok im se uređaj nalazi na servisu, potrošačima će morati biti dostupna opcija posudbe zamjenskog uređaja, ili pak trajna kupnja alternativnog temeljito obnovljenog ("refurbished") uređaja. Proizvođači će morati osigurati rezervne dijelove po razumnim cijenama, bit će im zabranjeno softversko ili hardversko blokiranje ugradnje zamjenskih rezervnih dijelova ili korištenje vanjskih servisa. Time se žali potaknuti i poduzetništvo, jer velik broj servisa u EU čine lokalna mala i srednja poduzeća.

Načelno se propisi odnose na sveprisutne kućanske aparate, poput perilica rublja, usisavača, ali i mobitela, dok zakonodavac zadržava pravo širenja tog popisa
Načelno se propisi odnose na sveprisutne kućanske aparate, poput perilica rublja, usisavača, ali i mobitela, dok zakonodavac zadržava pravo širenja tog popisa

Politički poticaji

Na svemu će morati sudjelovati i države članice Europske unije. Pred njih će biti stavljena obveza implementiranja barem jedne mjere za poticanje popravka uređaja. Primjeri tih mjera su vaučeri za servis, ili poticaji za osnivanje lokalnih inicijativa za popravak uređaja. Sve će biti moguće financirati i iz EU fondova.

Planirano je i osnivanje nove europske platforme za popravak, jedinstvenog mjesta na kojem će se potrošači moći informirati o lokacijama servisa, lokalnim inicijativama, prodavačima obnovljenih uređaja ili pak otkupiteljima pokvarenih uređaja.

Nakon ovog političkog dogovora, Europski parlament i Vijeće moraju i formalno izglasati tekst regulative, a ona će potom i stupiti na snagu 20 dana po objavi u Službenom listu EU.