Najveći hibridni brod na svijetu plovit će između Francuske i Engleske

Gotovo 200 metara dugačko plovilo moći će se pohvaliti baterijom kapaciteta čak 11,5 MWh

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 14:45

Brodarska kompanija Brittany Ferries najavila je puštanje u promet najvećeg hibridnog broda na svijetu; Saint-Malo bi trebao zaploviti 2024. godine, stoji u priopćenju.

Održivo i optimizirano

Ovo, gotovo 200 metara dugačko plovilo imat će bateriju kapaciteta 11,5 MWh, što je otprilike dvostruko više nego što se obično koristi za hibridni pogon u plovilima, i zamijenit će jedan od starijih brodova koji povezuje francuski St. Malo i engleski Portsmouth.

Brittany Ferries planira "dekarbonizirati" cijelu flotu
Brittany Ferries planira "dekarbonizirati" cijelu flotu

Saint-Malo će integrirati više sustava koji omogućuju optimizaciju energije u stvarnom vremenu tijekom plovidbe kako bi se poboljšala učinkovitost i omogućila glatkija vožnja. Plovilo će također biti opremljeno značajkama koje će ga učiniti održivim.

Priobalni plug-in

Optimizirana energetska učinkovitost, hibridna snaga i priobalni plug-in mogli bi emisije stakleničkih plinova smanjiti do 15 posto u usporedbi s dizelskim pogonom.

Brittany Ferries planira izgradnju još jednog hibridnog broda i tako s vremenom dekarbonizirati cijelu flotu koja bi u budućnosti imala nultu emisiju štetnih plinova. U igri su zelena goriva, gorivne ćelije, veće baterije, brodovi solarni pogon ili pogon na vjetar.