Nissan predstavio tvornicu za proizvodnju prototipova solid state baterija

Procjenjuju da bi razvoj novih tehnoloških rješenja već do kraja ovog desetljeća omogući smanjenje troškova proizvodnje baterija na razinu koja će dovesti do izjednačenja cijene električnih vozila i onih pokretanih klasičnim motorima

Bug.hr petak, 8. travnja 2022. u 19:13

Nissan je danas predstavio svoju tvornicu za proizvodnju prototipova solid state baterija, koje tvrtka namjerava plasirati na tržište 2028. godine. Tvornica se nalazi unutar Nissanovog istraživačkog centra u prefekturi Kanagawa, a cilj joj je daljnje promicanje razvoja solid state baterija.

U okviru svoje dugoročne vizije, Nissan Ambition 2030, Nissan želi predstaviti električno vozilo sa solid state baterijama razvijenim u vlastitom pogonu do fiskalne godine 2028. U fiskalnoj 2024. planira uspostaviti pilot-proizvodnu liniju u tvornici u Yokohami na kojoj će se proučavati materijali, dizajn i proizvodni procesi.

Nissan vjeruje da se trošak proizvodnje solid state baterija može svesti na 75 USD/kWh u fiskalnoj 2028., a potom i na 65 USD/kWh, čime bi se izjednačili troškovi proizvodnje električnih vozila i vozila na fosilna goriva.

Ključno za veću popularnost električnih vozila

Očekuje se da će tehnologija solid state baterija biti prava prekretnica za porast popularnosti električnih vozila. Imaju dvostruko veću energetsku gustoću u odnosu na konvencionalne litij-ionske baterije, znatno kraće vrijeme punjenja zbog bolje učinkovitosti punjenja/pražnjenja i nižu cijenu zahvaljujući mogućnosti korištenja jeftinijih materijala.

Ako se ostvare svi ovi preudvjeti, Nissan očekuje da će koristiti isključivo solid state baterije pri proizvodnji brojnih vozila, uključujući pickupova. To bi, naravno, Nissanova električna vozila učinilo konkurentnijima na tržištu.

Kunio Nakaguro, izvršni potpredsjednik Odjela za istraživanje i razvoj, rekao je: „Nissan je bio predvodnik u tehnologiji elektrifikacije u nizu istraživanja i razvoja, od istraživanja materijala za baterije na molekularnoj razini do razvoja sigurnih električnih vozila vrhunskih performansi. Naše inicijative uključuju čak i razvoj gradske infrastrukture korištenjem električnih vozila kao baterija za pohranu energije. Znanje stečeno kroz naše iskustvo pomaže razvoju solid state baterija te smo prikupili važne neophodne tehnologije. U budućnosti, naši odjeli za istraživanje i razvoj i proizvodnju nastavit će blisko surađivati u ovoj tvornici za proizvodnju prototipova kako bi ubrzali praktičnu primjenu solid state baterija.”