Američki izdavač Devolver Digital preuzeo najstariji hrvatski razvojni tim Croteam

Ovu vijest obje kompanije su objavile putem društvenih mreža u šaljivom tonu, pa kažu da se radi o - vjenčanju. Najavljuju da će domaći tim imat i dalje svu slobodu kod izrade novih igara

Mateja Šop srijeda, 21. listopada 2020. u 22:20

Šašavi američki izdavač Devolver Digital i najstariji domaći razvojni tim Croteam danas su sklopili novo partnerstvo u svojem desetljetnom odnosu, pa je tako odsada zagrebački studio, inače najpoznatiji po FPS serijalu Serious Sam, u vlasništvu spomenutog izdavača. Vijest su objavile obje kompanije na društvenim mrežama, kao i putem službenih stranica, a obje strane čine se jednako zadovoljne ovim potezom.

Devolver Digital i Croteam prvi put su surađivali na Serious Samu 3, a u deset godina otkad je igra izašla surađivali su na raznim igrama iz tog serijala, odlično prihvaćenoj logičkoj igri The Talos Principle i dovođenju igara na razne platforme, uključujući konzole, mobilne uređaje i VR. Što se Devolvera tiče, ovaj je korak, kažu oni, bio logičan. "Croteam i Devolver Digital toliko su dugo u vezi da smo odlučili da je vrijeme da se vjenčamo", stoji u službenom priopćenju.

Pokušali smo doznati više, pitali smo pod kojim uvjetima je došlo do ovog preuzimanja i s kojim ciljem se dogodilo, ali u Croteamu nisu htjeli reći ništa više od onoga što su napisali u službenom priopćenju.

Što to znači za buduće igre? Spominje se The Talos Principle 2, nove igre u serijalu Serious Sam, kao i novi IP-ovi iz Croteama, kao i Croteam Incubator studija koji se bavi manjim projektima. Devolver je rekao da će tim zadržati svu kreativnu slobodu i za kraj svima poručuju da putem Steama ili Google Stadie kupe Serious Sam 4 zato što ima motornu pilu koja baca rakete.

Već kad smo spomenuli najnoviju igru u serijalu, Serious Sam 4 izašao je 24. rujna za PC putem spomenute dvije platforme, a igrači su novu pucačinu ocijenili bolje od kritičara. Sam "Serious" Stone opet brani naš planet od zločestog Mentala, pa ako vas zanima kako to izgleda, svi detalji nalaze se na Valveovom servisu.