Austrijski Best in Parking AG preuzeo 50 posto vlasništva tvrtke Verso Altima

BIP će ovom akvizijom osigurati nadogradnju svoje ponude digitalnih usluga, te poduprijeti dugoročni proces transformacije iz dominanto operatera za upravljanje parkiranjem, u pionira rješenja za pametne i klimatski učinkovite gradove

Bug.hr petak, 13. siječnja 2023. u 20:50

Austrijska tvrtka Best in Parking AG (BIP) postala je vlasnikom 50 posto udjela tvrtke Verso Altima d.o.o., poslovnog integratora u mrežnom poslovanju, IoT i digitalnoj transformaciji, s uredima u Hrvatskoj i pet europskih zemalja te s više od 150 zaposlenika. Tvrtka posluje više od 20 godina, a posljednjih nekolika, u regiji Srednje i Istočne Europe usmjerena je na specijalizaciju za digitalnu i zelenu transformaciju s naglaskom na Smart City rješenja.

Ovim snažnim iskorakom ka digitalnoj transformaciji uz parkiranje i e-naplatu, Best in Parking AG  imat će dostup individualno razvijenim rješenjima za gradove uključujući rasvjetu, potrošnju energije i vode, kvalitetu zraka, upravljanje prometom, pametna rješenja za digitalno plaćanje, učinkovito upravljanje zgradama kao i rješenja za kibernetičku sigurnost. Cilj ove cjelovite ponude je stvaranje održivih, pametnih, povezanih i sigurnih gradova.

"Specijalizacija u rješenjima za pametne gradove igra središnju ulogu u strategiji tvrtke. Uostalom, mobilnost mora biti pametnija, klimatski prihvatljivija i digitalnija, zbog čega je učinkovito upravljanje parkiranjem i prometom neophodno za gradove budućnosti", naglašava Johann Breiteneder, izvršni direktor tvrtke Best in Parking AG: ''S našom investicijom u Verso Altimu idemo čak i korak dalje. Ne samo da produbljujemo svoje digitalne kompetencije, već i jačamo svoju poziciju aktivnog partnera javnih uprava kako bismo povećali kvalitetu života, a pritom djelovali na način koji štedi resurse. Radujemo se budućoj suradnji s kvalificiranim i uspješnim timom i upravom Verso Altime.'' dodao je Breiteneder.

Digitalna i zelena tranzicija dva su osnovna smjera Europske Unije za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Naime, digitalna tranzicija podržava Europski zeleni plan kroz pametnije i zelenije korištenje tehnologije. Dok tehnologija omogućava poboljšanja za učinkovitost energije i resursa, olakšava kružno gospodarstvo, dovodi do bolje raspodjele resursa; smanjuje emisije, zagađenje, gubitak biološke raznolikosti i degradaciju okoliša. Znanja potrebna za realizaciju oba smjera posjeduju stručnjaci Verso Altime koji će ovom investicijom nastojati osnažiti svoju međunarodnu prisutnost te osigurati komercijalizaciju rješenja vlastitog razvoja.

Mario Gerenčir predsjednik Uprave Verso Altima
Mario Gerenčir predsjednik Uprave Verso Altima

„Sretni smo što naših prvih 20 godina postojanja zaključujemo ovim velikim događajem kojim ćemo započeti novu fazu rasta, konsolidirati vlastiti portfelj rješenja i proizvoda, ići ukorak s Nacionalnom strategijom, smjernicama Europske unije te svjetskim trendovima u stvaranju održivih i samodostatnih gradova.“ istaknuo je Mario Gerenčir, direktor Verso Altime, nastavivši: „Promjenom vlasničke strukture omogućit ćemo brz i kvalitetan razvoj vlastitih resursa, povećanje vidljivosti referentnih proizvoda te osigurati nova zapošljavanja i ulaganje u razvoj i istraživanja. Ponosni smo što je Best in Parking AG prepoznao upravo nas kao svog strateškog partnera s kojim će dobiti snagu za ostvarenje dugoročnih strateških ciljeva.zaključio je Gerenčir.

Ulaganje Best in Parkinga AG omogućit će i sinergiju s tvrtkom kćeri RAO d.o.o., koja je akvizirana 2021. godine i koja je u njihovom 100 postotnom vlasništvu. Uz 25 godina iskustva, RAO nudi softverska rješenja za učinkovito upravljanje i kontrolu javnog parkirališta i cestovnog prostora, kao i sustave naplate, rješenja za pristup i prodaju karata za nacionalne parkove i parkove prirode, rekreacijske objekte i marine.

Cjeloviti investicijski ciklus Best in Parking AG-a jamac je za ostvarenje strateških planova razvoja i proširenja proizvodnih i razvojnih kapaciteta te će ovime započeti novu, međunarodnu dostupnost stručnjaka i rješenja za napredna digitalna rješenja.