Digital Realty kupnjom zemljišne parcele krenuo u pripreme proširenja svog data centra u Zagrebu

Proširenje kampusa omogućit će povećanje kapaciteta data centra u Zagrebu, jačajući njegovu poziciju kao hiperpovezanog gatewaya prema jugoistočnoj Europi

Bug.hr utorak, 26. rujna 2023. u 18:40

Digital Realty, globalni pružatelj rješenja za data centre, kolokacije i međusobno povezivanje neovisnih o oblaku i operatoru, danas je najavio planove za povećanje svoje prisutnosti u jugoistočnoj Europi kupnjom zemljišne parcele za proširenje zagrebačkog kampusa. Parcela se nalazi u blizini postojećeg data centra ZAG1 tvrtke Digital Realty, jednog od najpovezanijih objekata u regiji.

Zemljišna parcela može podržati data centar kapaciteta do 30 megavata što Digital Realtyju omogućuje da odgovori na sve veću potražnju za uslugama kolokacije u Hrvatskoj i široj regiji jugoistočne Europe. Razvoj svih novih objekata na parceli slijedit će fazni pristup u skladu sa zahtjevima tržišta i planovima proširenja postojećih korisnika.

Novi razvoj u Zagrebu nadopunit će postojeću prisutnost Digital Realtyja u Beču omogućujući korisnicima korištenje dodatnih regionalnih operatora i alternativnih ruta za povećanu raznolikost i otpornost u regiji. Ovo proširenje koincidira s trenutnim širenjem Digital Realtyja u Grčkoj, omogućujući međunarodnim tvrtkama da provedu svoje strategije za veću distribuciju radnih opterećenja.

Kao rezultat pristupa Digital Realtyja, svim njegovim data centrima u Zagrebu bit će dostupno 50+ operatora prisutnih u postojećem centru ZAG1 uključujući međunarodne mreže, regionalne mreže, mobilne operatore, internetske centre za razmjenu podataka i točke mrežne prisutnosti glavnih pružatelja usluga u oblaku.

“Ovo zemljište proširuje zagrebački kampus Digital Realtyja i podržava razvoj dodatnih kapaciteta. Po dovršetku, naš novi objekt u Zagrebu omogućit će korisnicima da postave svoju kritičnu infrastrukturu u data centre svjetske klase s pristupom bogatoj i gusto naseljenoj povezanoj podatkovnoj zajednici putem našeg postojećeg centra ZAG1, zajedno s pristupom ostatku našeg globalnog otiska putem naše globalne platforme za data centre PlatformDIGITAL,” kaže Jan-Pieter Anten, direktor poslovanja za grupu EMEA u tvrtki Digital Realty.

Goran Đoreski, direktor Digital Realtyja u Hrvatskoj
Goran Đoreski, direktor Digital Realtyja u Hrvatskoj

Goran Đoreski, direktor Digital Realtyja u Hrvatskoj kaže: “Djelujući kao gateway prema jugoistočnoj Europi, proširena prisutnost u Zagrebu omogućuje nam da unaprijedimo naše trenutne odnose s glavnim pružateljima platformi i globalnim poduzećima te postanemo pravo središte povezivanja za regiju. Drago nam je što ćemo poduzeti ovaj sljedeći korak u proširenju platforme PlatformDIGITAL za podršku našim korisnicima i implementaciju njihovih kritičnih usluga diljem svijeta.”

Obzirom na geografski položaj Zagreba i snažnu zajednicu interesa na ZAG1, proširenje kampusa ojačat će poziciju grada kao ključnog strateškog ulaza u jugoistočnu Europu, područje koje analitičari očekuju da će značajno rasti tijekom sljedećih nekoliko godina kako glavni pružatelji usluga, OTT medijske platforme i mreže za isporuku sadržaja nastoje postati što više distribuirani u regiji. Korisnici će imati koristi od poboljšane latencije za svoje krajnje korisnike koji se nalaze u Hrvatskoj i široj regiji Balkana, za koju se procjenjuje da ima više od 60 milijuna stanovnika.