EA se uključio u utrku za akviziciju Codemastersa i pobijedio

Iako je prošlog mjeseca Take Two izrazio želju za akvizicijom tog britanskog studija poznatog po trkaćim naslovima, nova ponuda znači da ide u ruke EA-ja

Mateja Šop ponedjeljak, 14. prosinca 2020. u 12:05

Prije malo više od mjesec dana stigla je vijest da Take-Two Interactive, vlasnik izdavača i timova koje obuhvaćaju Rockstar Games, 2K i Private Division, planira za 994 milijuna američkih dolara kupiti Codemasters. Britanski tim koji postoji više od 30 godina i kojeg cijene ljubitelji trkaćih igara ipak neće u njihove ruke, nego su jutros objavili kako imaju novi dogovor, i to s Electronic Artsom.

EA je ponudio 1,2 milijarde dolara, a ekipa iz Codemastersa je pristala. Ako Take-Two ne odgovori ili neka druga kompanija odluči ponuditi više novaca, akvizicija bi trebala biti dovršena do kraja prvog kvartala 2021. godine.

„Smatramo da će ovo partnerstvo donijeti uzbudljivu i uspješnu budućnost za Codemasters i omogućiti našim timovima da stvaraju, izdaju i dorađuju veće i bolje igre izuzetno strastvenoj publici“, rekao je predsjednik Codemastersa, Gerhad Florin. Iz tabora EA-ja javio se predsjednik Andrew Wilson: „Naša industrija raste, žanr trkaćih igara raste i zajedno ćemo biti u poziciji započeti novu eru trkaće zabave. S tehnologijom EA-a, platformskom stručnošću i globalnim dosegom, ova kombinacija omogućit će nam da razvijamo postojeće franšize i fanovima diljem svijeta ponudimo trkaća iskustva koja će obilježiti industriju.“

EA već neko vrijeme šteka s trkaćim igrama, a najnovija koju su izdali bio je Need For Speed: Hot Pursuit Remastered, koji nije baš dobro prošao kod kritičara. Akvizicijom Codemastersa dobit će serijale kao što su F1, Dirt, Project Cars i Grid, pa će im se situacija u tom području sigurno poboljšati. Sada samo preostaje za vidjeti hoće li poznati „ubojica studija“ imati još jedan tim na duši ili će suradnja zbilja biti profitabilna za obje strane.