Epic Games Store počeo pokazivati zube

Niti tjedan dana nakon pokretanja Epic Games Storea, nekolicina developera objavila kako sele svoje naslove sa Steama na spomenuti servis

Damir Radešić ponedjeljak, 10. prosinca 2018. u 12:03

Epic Games je prilično naglo najavio i otvorio vlastiti online dućan Epic Games Store kao direktnu konkurenciju Steamu ponudivši developerima čak 88 posto zarade od prodaje igara, dok im Valve daje 70 posto, odnosno u najboljem slučaju 80 posto ukoliko prodaja premaši 50 milijuna dolara. Iako je trenutak kada će Epic Store imati više ekskluziva od Steama još jako daleko, neki izdavači i indie developeri su već prebacili svoje projekte na novi servis i uklonili ih s Valveovog, poput primjerice izdavačke kuće Team17 koja je prije par dana objavila kako njihov nadolazeći SF roguelike FPS Genesis Alpha One neće biti objavljen na Steamu 29. siječnja kako je planirano, već će ga igrači moći kupiti isključivo putem Epic Storea. Valja spomenuti kako Genesis Alpha One nije u potpunosti izbrisan sa Steama već je datum s navedenog promijenjen u "stiže uskoro".

U popratnom priopćenju na stranicama igre na Steamu kažu kako im je jasno da su neki igrači frustrirani zbog ovakvog razvoja situacije, te zahvaljuju na podršci i sugestijama. Iako su planirali objaviti igrivu demo verziju prije izlaska, trenutno su fokusirani na dovršetak finalnog izdanja u čemu im pomaže ekipa Epic Gamesa. Coffe Stain Studios je pak otišao korak dalje i u potpunosti odustao od Steama prebacivši na svježi servis nadolazeću SF simulaciju izgradnje tvorničkih postrojenja iz prvog lica Satisfactory, uz objašnjenje kako je Epic Store jedino mjesto gdje će je igrači moći nabaviti.

Ekipi prebjega pridružio se i Double Damage sa svojom SF akcijskom igrom Rebel Galaxy Outlaw koja će u prvih godinu dana nakon izlaska biti dostupna samo na Epic Storeu, a kao glavni razlog navode upravo postotak koji im ide na račun od prodaje. Prilikom pokretanja Epic Storea prošlog tjedna, kao ekskluzive su se navodile Ashen i Hades kojeg potpisuje ekipa Supergiant Gamesa, kreatora Bastiona, a obzirom na povoljnije uvjete koje Epic nudi, poglavito indie razvojnim timovima, izgledno je da će se broj naslova dobavljivih isključivo u njihovom dućanu ubrzano povećavati.