Europska komisija upozorava Broadcom da ne podriva konkurenciju

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager objavila je upozorenje proizvođaču čipova Broadcomu u kojem im prijeti kaznama ne prestanu li s nepoštenom tržišnom praksom

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. listopada 2019. u 22:00

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager osoba je koje se velike tehnološke kompanije u Europi vjerojatno najviše plaše. Ona je pokrenula brojne procese u slučajevima kada je primijećeno da se neka svjetska multinacionalna kompanija ne ponaša u skladu s pravilima EU, a nerijetko su istrage završavale i kaznama. Stoga se svaka objava povjerenice prati s velikom pozornošću, a najnovija meta je američki proizvođač poluvodičkih čipova Broadcom.

U jučer objavljenoj izjavi Europske komisije koju potpisuje Vestager navodi se kako je primijećeno da Broadcom posluje na način koji nije pošten prema konkurentima te da tako dovodi druge proizvođače u nepovoljan položaj, što pravilima o tržišnom natjecanju Europske unije nije dozvoljeno. Broadcom, naime, potpisuje ugovore o ekskluzivnoj suradnji s ključnim kupcima, što ove pak sprječava da kupuju čipove od konkurencije.

Prestanite, ili…

Prijava se odnosi prvenstveno na čipove u set-top boxovima ili internetskim modemima. Broadcom je svjetski lider u isporukama SoC-ova za ove uređaje i drži oko polovice tržišta. Svoju jaku tržišnu poziciju američki proizvođač navodno iskorištava kako bi dodatno podrivao konkurenciju, te ograničava svojim kupcima izbor dobavljača – što u konačnici dovodi do manje poštene tržišne utakmice i štete za krajnje kupce.

U Europskoj komisiji kažu kako su primijetili neprihvatljivo ponašanje u drugoj polovici prošle godine i detaljno ga analizirali. Pronašli su šest neprihvatljivih ugovora Broadcoma s kupcima, pa su stoga odlučili narediti ovoj kompaniji da prestane s takvom praksom. Od njih traže i da prestanu primjenjivati odredbe o ekskluzivnosti dobavljača u postojećim i budućim ugovorima. Rok za prilagodbu je 30 dana, a mjere moraju ostati na snazi najmanje tri godine. U suprotnom prijete im kazne koje, vidjeli smo, obično nisu zanemarive.