Google preuzima Fitbit za 2,1 milijardu dolara

Sukladno informacijama koje smo objavili prije nekoliko dana, akvizicija Fitibita službeno je dogovorena 1. studenoga, kada su objavljeni i planovi za daljnju suradnju

Sandro Vrbanus petak, 1. studenog 2019. u 18:05

Ranije ovoga tjedna objavili smo informaciju koja je tada neslužbenim kanalima bila dospjela u javnost, a ticala se moguće akvizicije Fitbita, proizvođača nosivih sportskih uređaja i pametnih satova. Tada se, naime, govorilo da je Alphabet, Googleova krovna kompanija, vrlo blizu dogovora o kupnji Fitbita. U petak, 1. studenoga, službenim priopćenjem je potvrđeno da su špekulacije bile istinite – Fitbit će postati dijelom Alphabeta, ali pod kapom Googlea.

Iz Googlea su pristali platiti oko 2,1 milijardu američkih dolara kako bi integrirali kompletno poslovanje Fitbita pod svoj krov, te uključili njihovu tehnologiju i zaposlenike u svoje hardverske timove. Analitičari kažu kako je Google platio nešto više nego sama kompanija vrijedi, ako se za realnu uzme njezina tržišna valuacija od oko 1,6 milijardi dolara.

Skupa će Googleovi i Fitbitovi stručnjaci, kažu, raditi na novim proizvodima u domeni nosivih gadgeta i zdravstvenih uređaja, razvijat će Wear OS, kao i marku Made by Google pod kojom će budući nosivi uređaji biti lansirani. Googleu je očito nedostajalo iskustva u izradi hardvera pa su u Fitbitu pronašli idealnu metu za preuzimanje.

Zdravlje bez reklama

Suradnja na razvoju novih proizvoda bit će vođena inovacijama, privatnošću, te brigom za zdravlje korisnika. Google najavljuje da će od početka biti potpuno transparentan u manipuliranju korisničkim zdravstvenim i fitness podacima, te da isti neće biti korišteni za plasiranje ciljanih oglasa. Korisnici će također imati pravo pregledati i izbrisati sve svoje podatke koje Fitbit i Google o njima prikupe.

Osim toga najavljeno je da će Fitbitovi uređaji nastaviti raditi kako s Androidom tako i s iOS-om.

Transakcija, iako dogovorena već sada, zbog regulatornih će pitanja i potrebnog dobivanja zelenog svjetla od dioničara jedne i druge kompanije, biti zaključena tijekom sljedeće godine.