HAKOM: Oporavak tržišta poštanskih usluga

Na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ostvaren je rast gotovo svih segmenata tržišta nakon pada u prvom i drugom tromjesečju

Bug.hr petak, 11. prosinca 2020. u 19:17

Prošlih dana brojni web portali objavljivali su priče revoltiranih korisnika usluga Hrvatske pošte, koji se žale na sporu isporuku primljenih ili poslanih pošiljki i slične probleme u posljednje vrijeme.

U današnjem priopćenu HAKOM-a nema ni riječi o tome, čak što više - kažu da sve funkcionira izvrsno. Nakon dva uzastopna tromjesečja u kojima su zabilježeni negativni trendovi na tržištu poštanskih usluga, prvenstveno kao rezultat smanjenih gospodarskih aktivnosti uzrokovanih koronavirusom, u trećem tromjesečju se tržište polako vraća u normalne tokove.

U odnosu na prethodno tromjesečje gotovo svi pokazatelji rastu, ali HAKOM napominje kako će trebati određeno vrijeme za povratak na prijašnje razine jer je u usporedbi s prošlogodišnjim ljetnim razdobljem ukupni broj pošiljaka pao. Ukupno je ostvareno 67,7 milijuna poštanskih usluga što je za 6,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, ali i 9,4 manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Najveći utjecaj na ukupan rast ukupnog broja usluga imalo je povećanje pismovnih pošiljaka, koje su u odnosu na drugo tromjesečje rasle 6,6 posto. Potražnja za paketskim uslugama, najviše generirana internetskom trgovinom, nije nastavljena u istom opsegu kao u drugom tromjesečju u kojem je doživjela dosadašnji vrhunac te je broj paketa manji za oko 4 posto. Na čitavom tržištu je ostvareno 442,7 milijuna kuna prihoda, što je povećanje za 0,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Broj davatelja koji obavljaju poštanske usluge na tržištu nije se mijenjao. Jedan je davatelj prestao s radom, ali se pojavio novi tako da i dalje posluje 22 davatelja od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći s udjelom od 82,1 posto.

Opširniji podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) putem ove poveznice