Nakon Infobipa, Rimac će biti naš sljedeći “jednorog”, tvrtka vrijedna barem milijardu dolara

S nekoliko strana stižu informacije o tome da Rimac Automobili za ovu godinu planiraju nove investicijske runde, i to toliko velike da bi tržišna vrijednost kompanije premašila milijardu dolara

Sandro Vrbanus utorak, 2. ožujka 2021. u 06:00

Mate Rimac protekloga je vikenda dao intervju za njemački automagazin Automobilwoche, u kojem je otkrio nove planove za financiranje poslovanja i promjenu vlasničke strukture u svojoj kompaniji. U međuvremenu su u javnost dospjeli novi detalji koji otkrivaju da bi u dvije runde investiranja, planirane za ovu godinu, Rimac Automobili trebali postati još jedan hrvatski jednorog, odnosno kompanija vrijedna preko milijardu američkih dolara. Ovu najavu neslužbeno smo dobili na nedavno održanom Bug Future Showu, a sada se čini da znamo i o kojoj kompaniji je riječ.

Rimac će u prvoj rundi financiranja, koja bi trebala biti zaključena do ljeta, prikupiti investicije na razini od 130 do 150 milijuna eura. Ako za najmanje 130 milijuna eura proda, primjerice Porscheu, dodatnih 15% vlasničkog udjela u kompaniji, Rimac Automobili će tada vrijediti 867 milijuna eura. Preračunato u dolare, to upravo premašuje milijardu dolara, i čini ovu kompaniju drugim hrvatskim jednorogom. Podsjećamo, prva domaća tehnološka tvrtka kojoj je to uspjelo bio je Infobip.

Status jednoroga i rekordna ulaganja

Rimac, navodno, za ovu godinu planira dvije runde financiranja, a u njima bi mogao prikupiti još veće investicije – pa možda i ne bi morao prodati 15% udjela kako bi dostigao status jednoroga. Njemački Automobilwoche špekulirao je kako bi Porsche mogao svoj udio, pak, podići na gotovo 50% i tako efektivno preuzeti kontrolu nad kompanijom u kojoj je Mate Rimac trenutačno drži najveći vlasnički udio od 47,7%. Porsche drži 15,5%, a Camel grupa i Hyundai po 14% udjela. Osim Porschea tijekom ove godine još bi neka zvučna imena svjetske tech scene mogla uložiti u Rimčevu tvrtku, neslužbeno se doznaje.

Do povećanja Porscheovog udjela vjerojatno će doći. Ozbiljne pregovore o širenju suradnje potvrdio je jučer i sam Mate Rimac putem Facebooka, ali je opovrgnuo informaciju da bi Porsche, ili bilo tko drugi, mogao preuzeti blizu 50% tvrtke. Rimac Automobili ostat će nezavisna kompanija koja surađuje s brojnim imenima iz autoindustrije, najavio je, i to je u interesu kako njima, tako i Porscheu i VW grupi.

 

We have a very strong partnership with Porsche that is key for Rimac Automobili. Porsche is a shareholder in Rimac since...

Posted by Mate Rimac on Monday, March 1, 2021

Njemački automagazin spomenuo je i kako je šef Porschea Oliver Blume još jednom naglasio da su Rimac Automobili dobar spoj s Bugattijem te kako bi odluka o pripajanju talijanske kompanije hrvatskoj mogla biti donesena u prvoj polovici godine – što koincidira s najavljenim prikupljanjem kapitala i povećanjem Porscheovog udjela u hrvatskom proizvođaču električnih hiperautomobila. Privuče li planirani iznost investicija, Rimac Automobili će postati domaća startup tvrtka s najvećim iznosom stranih investicija, koje bi mogle u ukupnom iznosu premašiti 300 milijuna dolara.