Novi vlasnik Porsche ugasio marku električnih bicikala Greyp

Iako su posljednje dvije godine bili u većinskom vlasništvu, a od veljače radili pod nazivom Porsche eBike Performance, bicikle marke Greyp i dalje su proizvodili. No, objavljeno je da i tome stiže kraj

Sandro Vrbanus subota, 18. studenog 2023. u 16:47

Greyp Bikes, tehnološka tvrtka za razvoj i proizvodnju električnih bicikala, u veljači ove godine preimenovana je bila u Porsche eBike Performance. To je bio samo jedan od koraka integracije u sustav njihovog vlasnika, Porschea, koji je diviziju Porsche eBike Performance osnovao spajanjem svojeg odjela za električne bicikle s dvije kompanije koje su kupili – FAZUA i Greyp Bikes.

U cijelosti pod Porscheom

Tada je bilo objavljeno da je integracija hrvatskog proizvođača u potpunosti završena, ali se nije govorilo o objedinjavanju brandova. Greyp je tada u grupaciji sudjelovao svojom tehničkom ekspertizom za napredne i s Internetom povezane električne bicikle te razvojem, FAZUA s kompaktnim i laganim motorima, dok su pod markom Porsche razvijani snažni pogonski sustavi.

Međutim, ovoga tjedna objavljeno je kako se Greyp, kao marka bicikala, gasi. Dosadašnjim kupcima na raspolaganju ostaju servisni tim i podrška, a koliko je poznato zaposlenici ove tvrtke u Zagrebu ostaju na svojim radnim mjestima unutar korporacije, kao i do sada. Opraštaju se tek od posljednje ostavštine kompanije koju je prije desetak godina bio osnovao Mate Rimac, iskoristivši tehnološku ekspertizu prvog službenog zaposlenika u Rimac Automobilima, Zvonimira Sučića.

Greyp Bikes je 2016. godine izdvojen iz grupacije, nakon toga počeo je samostalno prikupljati investicije i došao u prvi doticaj s Porscheom nakon velikog ulaganja njemačkog diva i u Rimac Automobile. Od početnih 10% udjela, Porsche je prije dvije godine došao do većinskog vlasništva.