Odobrena prodaja Tele2 Hrvatska United Grupi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja obavijestila je Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. siječnja 2020. u 20:22

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obavijestila je Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi. Tele2 sada očekuje objavu službenog odobrenja, poručili su u četvrtak poslijepodne iz ovog telekomunikacijskog operatera.

Tele2 je najavio prodaju svoje hrvatske podružnice United Grupi 31. svibnja 2019. godine. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 25. studenog 2019. godine objavila takozvanu drugu fazu postupka ocjene dopuštenosti provedbe koncentracije. Agencija je sada obavijestila Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja te transakcije. Objava službenog odobrenja se očekuje u sljedećim tjednima. 

Tele2 Hrvatska ubuduće će moći ponuditi još veću vrijednost svojim korisnicima kao dio United Grupe i njezinih članica iz telekomunikacijskog i medijskog poslovnog sektora, poručili su.

Tko je United Group?

United Group ima sjedište u Amsterdamu, a vlasnik je Slovenia Broadbanda, Serbia Broadbanda, Telemacha BiH, Slovenia i Montenegro, TotalTV-a, NetTV-a Plus te CAS Media Serbia. Kao medijski nakladnik prisutni su u Hrvatskoj kroz TV kanale N1, NovaTV i Sport Klub.

Do sada im upravo zbog prisustva na hrvatskom medijskom tržištu nije bio dozvoljen nastup u svojstvu operatera. Zakon o elektroničkim medijima, naime, ne dopušta da operater koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa bude ujedno i nakladnik medijskih usluga. No, kako se sada doznaje, AZTN je tržišnu koncentraciju ipak dozvolio bez ikakvih dodatnih uvjeta. Službeni vlasnik Tele2 putem grupacije će postati Slovenia Broadband.