Pokrenut prvi fond koji ulaže u terminske ugovore vezane uz bitcoin

ProShares ETF je investicijski fond koji raspolaže terminskim ugovorima (futures) vezanima uz bitcoin. Ulagači u SAD-u pohrlili su investirati u njega, što je ponovno probudilo optimizam na kriptotržištu

Sandro Vrbanus utorak, 19. listopada 2021. u 15:48

Proteklih se dana cijena bitcoina polako vraća na stabilne razine iznad 60.000 američkih dolara, a novi zamah joj je dalo ovotjedno lansiranje prvog američkog investicijskog fonda vezanoga za bitcoinove terminske ugovore (futures). Terminski ugovori, ili na hrvatskom budućnosnice, su ugovori prema kojima se neka imovina (u ovom slučaju bitcoin) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ovaj financijski instrument na tržištima roba i dionica koristi se već desetljećima, dok je uz bitcoine vezan tek u posljednjih nekoliko godina.

Sada je američka Komisija za vrijednosnice (SEC) prvi puta odobrila i da se ulaganjem u terminske bitcoin ugovore bavi i jedan zajednički investicijski fond, ProShares ETF, koji je premijeru doživio ovoga tjedna. Ulagačima u ovaj fond omogućava se izloženost prema bitcoinovim budućnosnicama, odnosno daje im se prilika da ulažu u kombinaciju imovine koja uključuje i buduće procjene kretanja cijene bitcoina.

Cijena očekivano porasla

Vrijednosti terminskih ugovora donekle su u korelaciji s aktualnom cijenom bitcoina, a obično se prema njima može odrediti i tržišni sentiment, odnosno vidjeti hoće li cijena bitcoina u skorijoj budućnosti rasti ili padati. Prema trenutačnom stanju, čini se kako je situacija "u zelenom". Naime, već prvoga dana trgovanja ovim ETF fondom cijena bitcoina je porasla za oko 2%.

Analitičari upozoravaju kako je ulaganje u bitcoin riskantno, a ulaganje u njegov ETF fond čak i riskantnije od toga. Ono što je u ovom slučaju prednost, jest činjenica da se bitcoinovim terminskim ugovorima može trgovati bez da izravno posjedujete bitcoin, pa pritom nije potrebno imati digitalni wallet – sav posao oko trgovanja za ulagače u SAD-u obavit će broker, kao da je riječ o dionicama. Prvi kriptofond koji ulaže u bitcoin futurese izlistan je na njujorškoj burzi NYSE pod kraticom BITO.

Sprema se i konkurencija

Istodobno, na pokretanje trgovanja na burzi sličnim ETF fondom priprema se i američka kompanija specijalizirana za ulaganja u "alternativne oblike imovine" Valkyrie Investments. Oni također planiraju lansirati vlastiti bitcoin ETF fond čim im SEC izda odobrenje. Taj fond bi se na burzi trebao naći pod kraticom BTFD, koja ne opisuje izravno Valkyrie ili ETF bitcoin ulaganja, već ima drugo značenje. U kriptozajednici, naime, ona se koristi kao skraćenica za izreku "Buy The F*cking Dip", odnosno, izbacimo li psovku, "kupite dok je cijena niska".